Gemeente Amsterdam

Ruim een eeuw Hollandia
13 december 2004 - Djoe Lan Tan
Op de galerij Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam Universiteit van Amsterdam is de kleine expositie'Ruim een eeuw Hollandia' te bezichtigen. De expositie geeft een beeld van de maatschappelijke vraagstukken die de laatste eeuw gespeeld hebben in Nederland.

In het kader van de schenking in 2003 van het archief van uitgeverij Hollandia aan de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak heeft de Universiteitsbibliotheek een overzichtstentoonstelling ingericht. Hollandia, in 1899 opgericht en sinds 2000 deel uitmakend van uitgeverij Gottmer/H.J.W. Becht, heeft in de loop van haar meer dan honderdjarig bestaan een zeer gevariëerd fonds uitgegeven.

Van godsdienstige en politieke vraagstukken tot sexuele voorlichting

Terwijl Hollandia thans het meest bekend is om haar uitgaven op het gebied van de watersport, lag in het verleden de nadruk op uitgaven van meer algemeen maatschappelijke aard. Variërend van boeken en brochures over godsdienstige en politieke vraagstukken tot sexuele voorlichting. Daarnaast werden literaire tijdschriften als Den Gulden Winckel en Het boek van nu, romans, kinder- en jeugdboeken, hobbyboeken en boeken over het Koninklijk Huis, zoals de serie Juliana Regina uitgegeven.

Het bijzondere van dit fonds is dat het een zeer aardig beeld geeft van de maatschappelijke vraagstukken die gespeeld hebben in het Nederland van de afgelopen 100 jaar.

Toegang

U kunt de expositie tot 30 januari 2005 bezoeken in de gang van de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak en de zaal Mennonitica van maandag tot en met vrijdag van 9.30 - 17.00 uur.
* Openingstijden: elke werkdag van 9:30 - 17:00
* Gesloten: van 27 tot en met 31 december 2004
* Plaats: gallerij Bijzonder Collecties, Universiteitsbibliotheek UvA, Singel 425, Amsterdam

* Toegang: gratis

© Gemeente Amsterdam