TNO Arbeid


Ongewenst gedrag op het werk verder toegenomen

Dit blijkt uit secundaire analyses op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. TNO Arbeid verzorgde de analyses in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ten behoeve van de 2e evaluatie van de Arbowet inzake ongewenst gedrag op het werk. Zowel seksuele intimidatie, intimidatie als lichamelijk geweld op het werk is in 2003 verder gestegen.

Uit de analyses blijkt dat seksuele intimidatie, intimidatie en lichamelijk geweld door 'publiek' (klanten, leerlingen, patiënten, passagiers e.d.) evenals seksuele intimidatie en lichamelijk geweld door collega's in de periode 2000-2003 is gestegen. Intimidatie door collega's kwam in 2003 even vaak voor als in 2000.

Ongeveer 2,2% van de Nederlandse werknemers zegt langer dan een maand verzuimd te hebben als gevolg van agressie en geweld op het werk. Het aandeel langdurig verzuimende werknemers is aanzienlijk hoger bij werknemers die te maken hebben gehad met ongewenst gedrag door collega's.

Vrouwen hebben een grotere kans op seksuele intimidatie, zowel door 'publiek' (2x grotere kans dan mannen) als door collega's (dan is de kans 4x groter). Mannen hebben een grotere kans op lichamelijk geweld door zowel 'publiek' als collega's. De kans op intimidatie hangt niet samen met sekse. Het feit dat vrouwen vaker worden blootgesteld aan intimidatie of geweld door 'publiek' hangt voornamelijk samen met de beroepen die zij uitoefenen.

Enkele andere uitkomsten van de secundaire analyses op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden:
* Werknemers die vaak alleen-werk verrichten (zonder collega's) hebben een licht verhoogd risico op confrontatie met ongewenst gedrag door publiek.
* Bijna 11% van de Nederlandse werknemers zegt behoefte te hebben aan hulp in het omgaan met conflicten, intimidatie of agressie.
* Ongewenst gedrag door collega's is minder beroepsgebonden dan ongewenst gedrag door 'publiek'.
* Jongere werknemers (15-24) geven relatief vaak aan dat zij wel eens verzuimd of minder gefunctioneerd hebben als gevolg van agressie en geweld op het werk.




TNO Arbeid