Gemeente Delft

Woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, belangenorganisaties en gemeente tekenen vanmiddag het convent Wonen, Zorg en Welzijn. Doel van de samenwerking is het realiseren van woonservicezones met zorgwoningen en allerlei welzijnsvoorzieningen in de buurt. De partijen maken tweejaarlijks prestatieafspraken waarbij toegankelijkheid en betaalbaarheid voor alle doelgroepen voorop staan. Buitenhof heeft als eerste concrete plannen voor een woonservicezone.

Ouderen en gehandicapten willen steeds langer zelfstandig wonen. Om dat te bereiken werkt de gemeente samen met woningcorporaties, zorgaanbieders, welzijnsinstellingen en belangenorganisaties. Voor de toenemende vraag naar zorgwoningen en welzijnsvoorzieningen is aanpassing van de woonvoorraad noodzakelijk. Delft wil toe naar woonservicezones met zorgwoningen en allerlei voorzieningen in de buurt. Op 13 december tekent de stuurgroep wonen, zorg en welzijn, waarvan wethouder Dick Rensen voorzitter is, een convenant.

Met het ondertekenen van het convenant leggen de partijen zich vast om meer samenhang te realiseren in de voorzieningen en samenwerking tussen verschillende instellingen. Richtlijn voor dit convenant is de door partijen vastgestelde visienota 'Wonen, zorg en welzijn, de opgave in Delft', van september 2004. Uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen (blijven) wonen. De partijen streven naar een garantie voor ongeplande zorg voor alle burgers. Begin volgend jaar volgen de prestatieafspraken voor een periode van twee jaar.

Op maandag 13 december is ook de projectopzet voor de woonservicezone Buitenhof vastgelegd met afspraken over een geïntegreerd zorgteam dat zowel geplande als ongeplande zorg 24 uur per dag garandeert, een informatiepunt en diensten voor wijkbewoners zoals alarmering, maaltijdvoorziening, vervoer op maat en klussendienst.