Gemeente Rotterdam

Nr 165
13 december 2004

Vijf Lokale Cultuurcentra in Rotterdam eind 2005

Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen van de deelgemeenten Noord, Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek voor de oprichting van Lokale Cultuurcentra goedgekeurd. Met de reeds bestaande Lokale Cultuurcentra in de deelgemeenten Feijenoord en Lombardijen komt eind 2005 het totaal aantal centra in Rotterdam op vijf. Met deze centra wil het College op een laagdrempelige manier kunst en cultuur voor een breed publiek in de Rotterdamse wijken toegankelijk maken. Bij het aanbod van de activiteiten in deze centra dienen de wensen van de bewoners als uitgangspunt. Daarnaast moeten de activiteiten de cohesie in de wijken bevorderen. Het komende jaar wordt onderzocht welke overige deelgemeenten voor de oprichting van een eigen Lokaal Cultuur Centrum in aanmerking komen.

Cultuur in de wijk
Met de oprichting van de Lokale Cultuurcentra wil het College invulling geven aan haar doelstelling culturele activiteiten voor een breder publiek toegankelijk te maken. Eén van de prioriteiten van het College hierbij is de oprichting van Lokale Cultuurcentra in de wijken. Eind juli 2004 nodigde wethouder Stefan Hulman van Kunstzaken de deelgemeenten uit aanvragen in te dienen om tot de oprichting van de centra te komen. Wethouder Hulman: "Veel plannen van de deelgemeenten waren van een hoge kwaliteit. Ik ben blij dat de deelgemeenten ook zo enthousiast zijn over meer cultuur in de wijken". De aanvragen zijn door het College beoordeeld en drie aanvragen zijn goedgekeurd. Met de honorering van de aanvragen uit de deelgemeenten Prins Alexander, Hillegersberg-Schiebroek en Noord komt het totaal aantal Lokale Cultuurcentra eind 2005 uit op vijf. De vijf locaties zijn goed verspreid over de stad. De Lokale Cultuurcentra zijn zo voor veel Rotterdammers goed te bereiken.

Investeringen
Het College stelt eenmalig een bedrag van E 189.000,= beschikbaar voor investeringen in het wijkgebouw de Scheg (Prins Alexander), de Castagnet (Hilligersberg-Schiebroek) en theater 't Kapelletje (Noord). Deze investeringen zijn noodzakelijk om de gebouwen geschikt te maken voor de activiteiten van een Lokaal Cultuur Centrum. Daarbij kan het gaan om de aanschaf van podium- en tribunedelen, geluidsinstallaties en aanpassingen om de toegankelijkheid van de gebouwen te vergroten.

noot voor de redactie/