Ingezonden persbericht


Persbericht

PC-Active: 'Onbeperkt internet' haast nooit onbeperkt

Internetproviders stellen grenzen aan onbeperkt internet

Amsterdam, 13 december 2004

Ondanks alle mooie reclames en beloften stellen internetproviders tóch grenzen aan het internetgebruik van hun klanten. Wie denkt met een adsl- of kabelabonnement onbeperkt muziek te kunnen downloaden of films te kijken, komt bedrogen uit en loopt soms zelfs het risico alsnog een rekening te krijgen. Een enkele provider vertraagt zelfs opzettelijk de verbinding als het hem te gortig wordt.

Onbeperkt Internet, maar met mate
Sinds de komst van breedbandinternet betalen internetgebruikers niet langer voor de tijd die ze online zijn, bijvoorbeeld in de vorm van telefoontikken. Voor een vast bedrag per maand is de computer 24 uur per dag met internet verbonden. Dat opent in principe de mogelijkheid om zonder extra kosten grote hoeveelheden gegevens te verzenden en te ontvangen. In principe, want in weerwil van de reclameslogans spreken de kleine lettertjes van de meeste providers over "fair use-policies" of "acceptable use policies". Onbeperkt internet dus, maar het moet niet te gek worden.

Hoe daarmee wordt omgegaan verschilt sterk: sommige providers lijken zo'n beperking uitsluitend op te nemen als stok achter de deur, andere maken er actief gebruik van. Zo verstuurt bijvoorbeeld Chello al een eerste waarschuwing wanneer het dataverkeer van een gebruiker het gemiddelde overschreidt. Bij anderhalf keer het gemiddelde gaat de kraan voor de rest van de maand (bijna) dicht: er resteert dan nog een internetverbinding met een snelheid die lager ligt dan de snelheid met een gewoon inbelmodem gehaald kan worden. Ook het sturen van extra rekeningen voor 'teveel' internetverkeer komt voor, en bij één provider kan voor 2 per maand extra de bestaande limiet worden 'afgekocht'. Maar zelfs dan blijkt onbeperkt internet nog grenzen te kennen.



Ingezonden persbericht