Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
85

Directie:
voorlichting

13-12-2004

Status:
informatie

Nieuwe concentratieregeling voor dagbladmarkt

Dagbladconcerns mogen hooguit 35% van de Nederlandse dagbladmarkt in handen krijgen door concentratie, fusie of overname. Autonome groei boven dit percentage mag wel. De regeling wordt ondergebracht in de Mededingingswet. Toezicht en handhaving ligt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Daarnaast wordt de zogenaamde cross-ownershipregeling in de Mediawet versoepeld. Dagbladconcerns met een marktaandeel tussen 25 en 35% mogen maximaal 50% zeggenschap hebben in een commercieel televisiestation. Nu is dat nog maximaal éénderde. Groeit een dagbladconcern op eigen kracht boven een marktaandeel van 35% dan mag zijn belang in een commercieel televisiestation niet groter zijn dan éénderde. Het kabinet heeft hiertoe besloten op voorstel van staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media.

De markt voor kranten wordt nu beheerst door drie grote spelers: de Telegraaf, Wegener en PCM. Samen bezitten ze circa 90% van de dagbladmarkt. Het kabinet wil met de nieuwe regeling de pluriformiteit van het dagbladaanbod zo goed mogelijk waarborgen. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de zorgen die de Tweede Kamer heeft uitgesproken over voortgaande mediaconcentraties en de aanbevelingen van het Commissariaat voor de Media in het Monitorrapport 2003 (monitor mediaconcentraties). Of er ook een concentratieregeling voor (commerciële) televisie moet komen bekijkt het kabinet in het kader van het WRR rapport over het medialandschap (verschijnt begin 2005) en de discussie over de toekomst van de publieke omroep.

De cross-ownershipregeling beperkt de mogelijkheden om dagbladen en commerciële omroep in één hand te hebben. Tot dusverre mogen krantenconcerns die 25% of meer van de dagbladmarkt bezitten niet zelfstandig een commerciële omroep exploiteren. Het kabinet wil de nieuwe regeling (maximaal 35%) alleen voor commerciële televisie laten gelden. Bij de verdeling van de commerciële radiofrequenties in 2003 is het aantal frequenties dat een partij mag hebben immers al beperkt. Het kabinet wil hiermee dagbladconcerns meer mogelijkheden bieden om zich ook op omroepterrein te begeven, maar tegelijkertijd voorkomen dat teveel opinie-macht bij een of twee spelers komt te liggen.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl