Stichting Wakker Dier

TV-spot foie gras geweigerd door rtl en sbs

Persbericht - 13 december 2004

Stichting Wakker Dier is verbaasd en boos over de weigering van de commerciële omroepen om de nieuwe TV-spot van Wakker Dier over foie gras uit te zenden. Het niet willen tonen van de dwangvoedering, een dagelijkse praktijk bij de productie van foie gras, vat Wakker Dier op als commerciële censuur ten gunste van kijkcijfers en adverteerdersbelangen. De geweigerde spot laat voor educatieve doeleinden slechts de dagelijkse praktijk zien van de dwangvoedering van miljoenen eenden en ganzen. Het tonen van deze beelden is relevant omdat nog altijd jaarlijks meer dan honderd restaurants en meer dan honderdduizend mensen via de menukaart en consumptie mede-verantwoordelijk zijn voor de productie van foie gras. Nog dit jaar zijn er schokkende undercoveropnamen gemaakt van deze praktijk. Wakker Dier wil met de TV-spots, die vanaf vandaag wél op de publieke netten zal worden uitgezonden, horeca en restaurantbezoekers bereiken. De productie van foie gras is in Nederland verboden. Omdat de WTO importbeperkingen verbiedt is het leven van de eenden en ganzen afhankelijk van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die consumenten en restaurateurs nemen. De spot is bewust niet gruwelijker gemaakt dan nodig en vertoond ook geen bloed of politiek gevoelige onderwerpen. Wakker Dier vreest dat de spot is geweigerd omdat de beelden volgens de omroepen niet leuk genoeg zijn om naar te kijken, in de hang naar de hoogste kijkcijfers.

De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd de levers letterlijk te verzieken zodat die vijf tot tien keer zo groot worden dan normaal. Hierdoor ontstaat de extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met onacceptabel dierenleed.

Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook de Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten al veel restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. Recent haalde het restaurant Le Cirque van Joop van den Ende de foie gras van de kaart. In 2002 bracht horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.

De nieuwe spot alsmede de meest recente beelden van de foie gras productie in Frankrijk (april 2004) zijn te zien op de Wakker Dier site onder het menuutje bio-industrie, kopje rapporten.