Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 december 2004


PvdA: Minister de Geus moet meer werk maken van emancipatie


De emancipatie van vrouwen in Nederland loopt achter. Het streven van het kabinet om 65 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking aan het werk te hebben in 2010, wordt dan ook waarschijnlijk niet gehaald. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor 2004, die maandag is verschenen. PvdA-woordvoerder Hannie Stuurman: 'De PvdA Tweede-Kamerfractie heeft al veelvuldig aangegeven dat het emancipatiebeleid van dit kabinet zeer te wensen overlaat.


Volgens de instituten, die de emancipatiemonitor 2004 opstelden, zullen de nieuwe verlofspaarregeling, de Wet arbeid en zorg en de Wet Kinderopvang vrouwen naar verwachting weinig helpen om arbeid en zorg te combineren. Stuurman onderschrijft deze conclusie: 'De manier waarop het kabinet bijvoorbeeld de kinderopvang wil regelen is voor veel ouders een probleem. Vrouwen haken af, stoppen met werken. Ook met de verlofregelingen die hun financiele grondslag vinden in de levensloopregelingen wordt de combinatie arbeid en zorg absoluut niet gestimuleerd".


'Het beleid van de coordinerend minister van Emancipatiezaken is niet gebaseerd op de emancipatie van de vrouw, maar meer op het weer terug gaan naar het aanrecht. De Geus zal spijkers met koppen moeten slaan en moeten zorgen voor faciliteiten die nodig zijn voor vrouwen om te werken, zeker ook in minder goede economische tijden!" aldus Stuurman.