HBO-Raad

verschenen op: 13-12-2004

Koninklijke onderscheiding voor Frans Leijnse

Ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de HBO-raad heeft Frans Leijnse een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Leijnse kreeg de onderscheiding omdat hij in verschillende functies steeds belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de samenleving.

Frans Leijnse ontving de onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid van de HBO-raad, waar hij vanaf 1998 voorzitter was. In deze functie heeft hij het hbo een eigen, herkenbare positie binnen de Nederlandse kenniseconomie gegeven. Dankzij hem hebben hogescholen zich ontwikkeld tot veelzijdige kennispartner, met naast onderwijs ook andere functies, zoals toegepast onderzoek. Ook met de benoeming van de lectoren, heeft Frans Leijnse voor een belangrijke innovatieve impuls gezorgd voor het hbo.

Daarnaast heeft Frans Leijnse als lid van het Innovatieplatform en als voorzitter van Het Platform Beroepsonderwijs voor een verbetering gezorgd van zowel het imago als de maatschappelijke waardering van het beroepsonderwijs. Bovendien heeft hij zich sterk gemaakt voor een goede doorstroom van studenten in de beroepsopleidingen, zodat het aantal hoger opgeleiden in Nederland kan groeien.

Naast zijn rol als voorzitter van de HBO-raad is hij lid van de Eerste Kamer. Ook was hij kabinetsinformateur en plaatsvervangend kroonlid van de SER.

Op 1 januari 2005 wordt Frans Leijnse benoemd tot lector kenniscirculatie aan de Hogeschool van Utrecht. Hij gaat zich toeleggen op de studie naar de rol van het hoger onderwijs bij het toepasselijk maken van kennis voor bedrijven en instellingen. Terug terug