Vereniging Nederlandse Gemeenten

Kamerleden van bochove (cda) en depla (pvda) spreken met vng-commissie wonen en bouwen over huurbeleid

Donderdag 9 december j.l. hebben de kamerleden Van Bochove en Depla gediscussieerd met de leden van de VNG-commissie Wonen en Bouwen over het huurbeleid. De gemeenten hebben aangegeven zich zorgen te maken over de effecten van de liberalisering van 25% van de huurvoorraad. Aan de kamerleden werd gevraagd hun standpunten toe te lichten. De heer Van Bochove sprak van een unieke situatie om met gemeenten op deze wijze in debat te gaan.

Visie huurbeleid VNG
De VNG heeft nogmaals haar visie op het huurbeleid verwoord. Hierbij is ook aangegeven dat de effecten voor kleinere gemeenten onderbelicht zijn gebleven. Veel kleinere gemeenten krijgen meer ruimte om te bouwen, onder andere ook voor ouderen en starters. Deze woningen dreigen in een keer geliberaliseerd te worden en dus onbetaalbaar voor die doelgroep. Daarnaast zijn ook de eerder genoemde effecten van segregatie en vertraging proces herstructurering aangegeven.

Rondetafelgesprek
Op 15 december a.s. houdt de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer een rondetafelgesprek met wetenschappers, huurders en verhuurders, en lokale overheden over het huurbeleid. De VNG zal hier haar standpunt wederom naar voren brengen.

Lees de brief aan de vaste kamercommissie VROM voor de uitgebreide reactie van de VNG op de huurbrief van minister Dekker.

geactualiseerd op: 13 december 2004