Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Helft kankerpatiënten niet op de hoogte van risico s van ongewenst gewichtsverlies

Hoofddorp, 13 december 2004 Uit een onlangs door TNS NIPO uitgevoerd onderzoek onder 214 kankerpatiënten blijkt dat meer dan de helft (54%) van de patiënten niet op de hoogte is van de risico's van mogelijke ondervoeding en gewichtsverlies bij kanker. Tweederde van de patiënten verwacht informatie te krijgen van de specialist of huisarts (resp. 78% en 70%), maar nog niet eens de helft van de patiënten heeft deze informatie daadwerkelijk gekregen. Gewichtsverlies verkleint de kans op een succesvolle behandeling en heeft gevolgen zoals vermoeidheid, verminderde eetlust, verslechterde conditie, minder weerstand en lusteloosheid.

Dat voeding met betrekking tot kanker een rol speelt beaamt driekwart van de patiënten (79%). De helft daarvan schrijft zelfs een (zeer) belangrijke rol aan voeding toe (50%). Een kwart (26 %) van de kankerpatiënten in dit onderzoek zegt gewicht verloren te hebben sinds er kanker is gediagnosticeerd; gemiddeld zijn zij 10 kilo afgevallen. Over de oorzaak van het gewichtsverlies weet men weinig; de helft van degenen met gewichtsverlies wijten het aan de behandeling, terwijl vanuit de medische wetenschap bekend is dat met name de veranderde stofwisseling als gevolg van de kanker de boosdoener is. Bovendien kunnen misselijkheid en moeite met slikken voor verminderde voedselinname zorgen. Vier van de tien patiënten, die zelf gewichtsverlies ondervonden, hebben vlak na de behandeling actie ondernomen om het gewichtsverlies tegen te gaan, eenderde ondernam actie tijdens de behandeling.

Uit eerder onderzoek door QUO communications blijkt dat de helft van de patiënten met gewichtsverlies behoefte heeft aan informatie over oplossingen, maar niet weet waar men dat kan vinden. De patiënten die met hun behandelend specialist, de huisarts, diëtist of oncologieverpleegkundige hebben gesproken over het tegengaan van ondervoeding of gewichtsverlies, geven aan dat zij voldoende zijn geholpen met het voorkomen van verdere gewichtsafname.

Van de patiënten die te maken hebben gehad met gewichtsverlies heeft 38% extra voeding gebruikt om aan te sterken tijdens het ziekteproces. De overige 62% van de patiënten doet zichzelf te kort of heeft andere oplossingen gezocht. Ongewenst gewichtsverlies bij kanker moet je niet zomaar voor lief nemen. Praat over voeding in de brede zin van het woord met je behandelend arts of diëtist , stelt oncologisch chirurg Prof. dr. M.F. Von Meyenfeldt naar aanleiding van deze resultaten.

===

Meer informatie voor de redactie:

Het rapport 'Gespecialiseerde voeding bij kanker' is op te vragen bij TNS NIPO, Linda Abrams telefoon 020-5225444.

Voor achtergrond informatie over voeding bij kanker, verwijzen we naar www.kankerenvoeding.nl of kunt u contact opnemen met Abbott, Susanne Borst tel 023-5544400.

Dit onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door Abbott bv te Hoofddorp (zie www.abbottlabs.nl).