Ministerie van Justitie

Tweede detentieboot illegale vreemdelingen in haven Rotterdam 13 december 2004

Vandaag is in de Rotterdams Merwehaven de tweede detentieboot aangemeerd die vanaf medio januari dienst zal gaan doen voor de opvang van illegale vreemdelingen. In totaal zal deze zogenaamde detentieboot van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) plaats bieden aan maximaal 470 illegalen. Onder leiding van de Rijksgebouwendienst worden nog de laatste bouwkundige en technische voorzieningen getroffen om de boot geschikt te maken als huis van bewaring.

Op de detentieboot worden illegale vreemdelingen in bewaring gesteld, waarvan de vreemdelingenpolitie bij aanhouding noch de nationaliteit noch de identiteit heeft kunnen vaststellen.

De vreemdelingen die op de detentieboot worden ondergebracht zijn afkomstig uit inrichtingen van het gevangeniswezen. De daar vrijkomende cel capaciteit kan worden ingezet voor de zogenaamde veelplegers.

De boot heeft drie etages en heeft een omvang van 93 bij 26 meter. In het verleden is de boot in Duitsland in gebruik geweest als opvang voor asielzoekers. Het terrein om de boot wordt voorzien van bewaking en beveiliging.

Sinds september ligt in de Merwehaven al een detentieboot die plaats biedt aan 250 illegalen.

Minister Donner opent detentieboot in Rotterdam

Uitbreiding celcapaciteit op detentieboot in Rotterdam