SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

Vlaamse Havencommissie formuleert advies over Havenrichtlijn 2

Brussel, 13 december 2004
T.a.v. de redactie,

Vrijdagavond 10 december 2004 heeft de Vlaamse Havencommissie een advies geformuleerd over de vernieuwde havenrichtlijn "inzake toegang tot de markt voor havendiensten". Vlaams minister Peeters had eind oktober om dit advies gevraagd aan de Havencommissie.

Noodzaak en opportuniteit van de richtlijn

De Vlaamse Havencommissie is, algemeen gesteld, voorstander van een reglementering, waarin voor de dienstverlening in de havens duidelijke regels gelden. Uiteraard op voorwaarde dat proportionaliteit en duidelijkheid worden gegarandeerd en dat de eigenheid van de verschillende types van havens in Europa wordt gevrijwaard. Dergelijke nieuwe reglementering mag niet leiden tot een ondermijning van de nationale regelgeving en heeft pas nut als deze leidt tot een substantieel grotere mate van rechtszekerheid voor alle betrokken marktpartijen. De Vlaamse Havencommissie meent dat het huidige nieuwe voorstel van richtlijn "inzake toegang tot de markt voor havendiensten" volstrekt niet aan deze voorwaarden voldoet.

De Vlaamse Havencommissie meent bovendien dat de nieuwe Havenrichtlijn werd voorgesteld op een tijdstip dat vanuit tactische overwegingen niet opportuun is. De ontwerprichtlijn, die door het Europees Parlement werd afgewezen, wordt na minder dan één jaar terug in quasi ongewijzigde vorm voorgesteld door de Europese Commissie. Eerder bereikte consensussen worden genegeerd in het nieuwe voorstel. De verschillende betrokken partijen worden onvoldoende betrokken bij de besluitvorming.

Verband tussen nieuwe Havenrichtlijn en "Bolkestein-richtlijn"

Er kwamen vanuit het Directoraat-Generaal "Interne markt" duidelijke signalen dat de richtlijn over "Diensten op de Interne Markt" (de "Bolkestein-richtlijn") niet van toepassing zou zijn op de havensector. Op datum van de toenmalige aanbeveling noch op datum van onderhavig advies zijn de intenties van de Europese Commissie terug te vinden in nieuwe tekstvoorstellen. De vraag om alsnog in de teksten de havensector uitdrukkelijk uit te sluiten, blijft volledig geldig. De Vlaamse Havencommissie heeft trouwens deze vraag ook in de vorm van een afzonderlijke aanbeveling onder de aandacht van de minister gebracht.

Inhoudelijke aspecten

De Vlaamse Havencommissie heeft voor haar advies de nieuwe Havenrichtlijn bestudeerd en komt tot de conclusie:

§ Dat er heel wat elementen complex en onduidelijk zijn;

§ Dat er heel wat elementen in de praktijk niet of moeilijk werkbaar zijn, o.m. de vergunningen en vergunningscriteria. Bovendien ontbreken er overgangsmaatregelen;

§ Dat de korte looptijden van de vergunningen onrealistisch en niet haalbaar zijn;

§ Dat de zelfafhandeling zodanig is uitgewerkt en gedefinieerd dat dit zeer ernstige gevolgen zal hebben voor de huidige werking en organisatie van de havens;

§ Dat heel wat maatregelen die worden voorgesteld, zullen leiden tot rechtsonzekerheid;

§ Dat het geheel van maatregelen niet zal leiden tot een "level playing field", in tegenstelling tot de doelstellingen van de ontwerprichtlijn.

Havencommissie volgt dossier verder op

De Havencommissie formuleerde haar advies zeer vroeg in de procedure, op basis van de gegevens en teksten die op dit moment beschikbaar zijn. Daardoor wordt de basis gelegd om dit dossier proactief en van zeer nabij te volgen. Deze werkwijze houdt ook in dat dit advies een eerste stap is in een voortschrijdend proces: zowel de nieuwe Havenrichtlijn als de standpunten op de verschillende overlegniveaus zullen verder evolueren.

Alle adviezen van de Vlaamse Havencommissie vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be/vhc Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be