Gemeente Baarn

Baarn krijgt horecaconvenant Veilig Uitgaan

30-11-2004

Baarn krijgt een horecaconvenant met de naam Veilig uitgaan. Binnenkort zullen de daarbij betrokken partijen het convenant ondertekenen. In dit convenant of overeenkomst zijn afspraken vastgelegd waaraan iedere partij zich zal houden. Het convenant is gericht op het verbeteren van de veiligheid tijdens het uitgaan en het tegengaan van overlast.

In Baarn is het al vele jaren gebruikelijk dat de ondernemers van uitgaansgelegenheden een verklaring ondertekenen, waardoor zij zich verplichten na twee uur s nachts geen bezoekers meer toe te laten. Bezoekers van horecagelegenheden mogen dan alleen nog vertrekken. Deze regeling voldoet nog steeds prima. De horecaondernemers hebben ruime openingstijden en doordat bezoekers meer verspreid over de nacht vertrekken is de overlast voor omwonenden minder, dan wanneer alle bezoekers tegelijk vertrekken.

Op voorstel van Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Baarn-Soest, is gewerkt aan een convenant, waarin meer zaken worden geregeld tussen de horecaondernemers, de politie, het openbaar ministerie en de gemeente Baarn, waaronder de brandweer. Nu is een convenant voor Baarn gereed waarmee iedere partner akkoord gaat.

Zaken goed regelen
In het convenant zijn diverse zaken geregeld. Zo zijn voor de horecaondernemers regels gesteld met betrekking tot de brandveiligheid, aanpak van drugsgebruik en drugshandel, aanpak van alcoholmisbruik, samenwerking en communicatie en andere vormen van overlast. De horecaondernemer zal er bijvoorbeeld op toezien dat bezoekers de zaak rustig vertrekken. De ondernemer spreekt bezoekers aan als zij blijven hangen rond de zaak of te luidruchtig vertrekken. De politie zorgt voor de aanpak van drugshandel en drugsgebruik en alcoholmisbruik, aanpak van andere vormen van overlast en de handhaving. Zo zorgt de politie er voor dat in de nachten van vrijdag en zaterdag een horecakoppel in het centrum aanwezig is. Dit zijn twee politiemensen, die in het centrum rondlopen en voor horecaondernemers bereikbaar zijn in geval van onregelmatigheden of calamiteiten. Het horecakoppel treedt streng op tegen ordeverstoorders. De gemeente neemt acties op het gebied van de brandveiligheid, preventie op het gebied van drugshandel en drugsgebruik en alcoholmisbruik, handhaving en de aanpak van andere vormen van overlast. Zo zorgt de gemeente bijvoorbeeld voor voldoende verlichting in het uitgaansgebied.
Het openbaar ministerie zet zich in voor strafvervolging, de afdoening van strafzaken en de samenwerking en communicatie.

Binnenkort wordt een moment vastgesteld waarop de officiële ondertekening zal plaatsvinden. In de eerste helft van december zullen alle partijen hiervoor bij elkaar komen.