Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Barendrecht zet ZwerfAfvalPakkers in het zonnetje

BARENDRECHT (maandag 13 december 2004) - De gemeente Barendrecht bedankt op 16 december bewoners die zich inzetten voor het schoon houden van hun eigen leefomgeving. Hiermee doet Barendrecht mee aan het landelijke initiatief van Nederland Schoon om deze mensen op de derde donderdag van december in het zonnetje te zetten. Nederland Schoon noemt deze groep mensen ZwerfAfvalPakkers. In totaal ontvangen vijf bewoners die dag rond 11.00 uur van wethouder Peter van Vugt (Milieubeleid) een ZAP-speldje en bijbehorende oorkonde.

Barendrecht heeft vijf bewoners genomineerd. Dit zijn mensen van wie de gemeente weet dat zij zich regelmatig inzetten om hun omgeving schoon te houden. Nederland Schoon acht het van belang dat bewoners het goede voorbeeld geven. De ZAP-actie is bedoeld om mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval te bedanken voor hun inzet. "Schoon trekt schoon aan", zo redeneert de stichting. De gemeente Barendrecht onderschrijft dit van harte.

Schoon
Barendrecht is een schone gemeente. Een objectieve beoordeling van de schoonheidsgraad van geheel Barendrecht vond plaats in 2003. Dit was een onderdeel van een door Noë Milieu Project Ontwikkeling in opdracht van Barendrecht uitgevoerd onderzoek. Daarbij werd hoofdzakelijk schoonheidsgraad A geconstateerd met uitschieters naar de hoogste graad A+. Om dit niveau te behouden wordt overal in Barendrecht twee keer per maand het zwerfvuil verwijderd. Daarnaast is ook de zogenaamde 'vliegende brigade' actief. Dit is een ploeg die bij vervuiling mede op verzoek van bewoners vaak nog diezelfde dag in actie kan komen. Bewoners kunnen daarvoor bellen met het Servicecentrum van de gemeente Barendrecht: (0180) 698 398. Verder werkt de gemeente mee aan de jaarlijkse zwerfvuilactie van de Vereniging Milieuvriendelijk Barendrecht. Ieder jaar houden zij bij een andere basissschool een opruimactie. En natuurlijk ondersteunt Barendrecht initiatieven van bewoners gericht op het opruimen van zwerfafval. Deze ondersteuning bestaat uit het ter beschikking stellen van bijvoorbeeld prikstokken.

Zwerfafval bestaat voor het grootste gedeelte uit verpakkingsmateriaal van eten, drinken, sigaretten en kauwgom. Barendrecht doet mee aan de Monitor Zwerfafval van Nederland Schoon. Gedurende een half jaar wordt iedere woensdag op 48 plekken in de gemeente het zwerfvuil geteld. Het zwerfvuil wordt ingedeeld in verschillende categorieën zoals drinken, eten, roken en reclame. Na een half jaar kan bekeken worden op welke locaties het nodig is om aanvullende maatregelen te treffen.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht