Socialistische Partij

Maatregelen om de veiligheid te verbeteren

13-12-2004 * In het politiedebat van maandag heeft Kamerlid Jan de Wit namens SP een aantal oplossingen voor de gebrekkige veiligheid aangereikt. Hij legde de nadruk op capaciteitsuitbreiding, preventie en hulpverlening, bestrijding van georganiseerde misdaad en het toezien op een integere en adequate particuliere recherche en beveiliging.

Jan de Wit Dat er minder aangiftes zijn gedaan van criminaliteit is een positief signaal. Maar het geweld blijft stijgen, de georganiseerde misdaad lijkt te worden genegeerd en het stijgen van het aantal agenten op straat blijft een moeizame discussie. Daardoor kunnen particuliere beveiligingsbureaus en -recherchebureaus niet alleen groeien, maar ook op ongecontroleerde wijze bewijs tegen mensen vergaren. De Wit, "Ik houd een voorbehoud op mijn complimenten aan de ministers die het Veiligheidsprogramma hebben geschreven, omdat er witte vlekken in zitten waardoor essentiële veiligheidswaarborgen in het gedrang komen. Ik heb daar kritiek op geleverd en heb daar antwoorden op."

Ten eerste heeft De Wit samen met andere partijen geconstateerd dat preventie- en hulpverleningtaken worden afgestoten door de politie, zonder dat andere instanties die opvangen. "De gemeente wordt hiervoor plotsklaps verantwoordelijk, gemaakt maar de minister kan niet zeggen of ze in staat zijn om dit allemaal te organiseren." Het gaat dan om bijvoorbeeld om het voorkomen dat jeugdigen het criminele pad op gaan of om te zorgen dat huizen goed beveiligd zijn. De Wit pleit ervoor dat de politie pas taken afstoot op het moment dat andere instanties in staat zijn gesteld een vervangende dienst te organiseren.

Ten tweede vindt De Wit het vreemd dat het budget van de politie momenteel voor een deel wordt gebruikt om boventallig personeel in dienst te houden, omdat ontslag zo vervelend is. "Dat remt volgens de politie het aannemen van aspirant politieagenten. Dat moeten we niet willen, daarom pleit ik ervoor dat we voorkomen dat boventallig personeel in dienst gehouden wordt."

Ten derde signaleert de politie dat de georganiseerde criminaliteit meer ruimte krijgt en dat er nodig meer capaciteit moet worden ingezet. De Wit: "De discussie over blauw op straat, hoe belangrijk ook, heeft gezorgd dat de zeer ingrijpende gevolgen van georganiseerde misdaad tijdelijk uit beeld zijn geweest. De politie geeft nu duidelijk aan dat ze hiervoor meer capaciteit nodig heeft. Ik heb de minister opgeroepen om hierover in discussie te gaan zodat de bestrijding effectief kan zijn."

Tot slot wil De Wit dat er beter toezicht gehouden wordt op particuliere recherchebureaus en beveiliging. De Wit: "Liever had ik meer geld uitgegeven aan politie in plaats van aan bedrijven om voor onze veiligheid te zorgen. Als de ministers zo enthousiast zijn over de particuliere bureaus, zorg dan dat ze niet zelf de wet overtreden. Momenteel - zo blijkt uit onderzoeken en de minister erkent dit - ontduiken ze bijna alle vormen van toezicht en er is nog nooit tegen een malafide bureau opgetreden. Maar die bureaus zijn 2/3 de grootte van de hele Nederlandse politie, dus er gaat nogal wat dreiging vanuit als ze als vrije vogels hun eigen regels kunnen hanteren. Ik heb ervoor gepleit dat het toezicht op deze organisaties veel groter wordt, dus sta geen overtredingen meer toe. Bovendien zeg ik, als je als particulier rechercheur wat vindt: doe verplicht aangifte. Dat zorgt ervoor dat een crimineel goed wordt aangepakt en dat mensen niet zelf hun gerechtigheid via bureaus kunnen organiseren."