Politie Noord- en Oost Gelderland

BUREAU HALT GELDERLAND

BUREAU HALT VALLEI HEUVELRUG

Apeldoorn, 13 december 2004

Onderwerp: VUURWERKCAMPAGNE: "Are you Pro?"

PERSBERICHT

Zoals elk jaar organiseert Bureau Halt in samenwerking met de politie een vuurwerk-campagne. In deze campagne wordt aandacht besteed aan preventie enerzijds en reacties op strafbaar gedrag anderzijds. Met de slogan "Are you pro" worden jongeren uitgedaagd na te denken over de vraag of ze "professional" genoeg zijn om verstandig om te gaan met vuurwerk.

De Haltbureau's in Gelderland ontwikkelden in overleg met de landelijke organisatie Halt Nederland de vuurwerkbrochure. Deze brochure wordt in de maand december verspreid onder alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in Gelderland en is bestemd voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Ook scholen voor speciaal onderwijs ontvangen voor deze leeftijdscategorie een brochure. In de brochure wordt aandacht besteed aan het veilig afsteken van vuurwerk en wordt gewaarschuwd voor het gebruik van illegaal vuurwerk. Ook wordt ingegaan op de regels omtrent het in het bezit hebben en afsteken van vuurwerk. De brochure wordt ondersteund door posters die de scholen op zichtbare plaatsen in de school kunnen ophangen. Docenten ontvangen een lesbrief die is afgestemd op de brochure, zodat men in de les aandacht aan het onderwerp kan besteden. Ten slotte ontvangen alle leerlingen uit de doelgroep een aansteeklont. Een extra service van Halt, om de veiligheid die bij het afsteken van vuurwerk in acht dient te worden genomen, nog eens extra te benadrukken. Op een groot aantal scholen komt bovendien en Haltmedewerker persoonlijk in de les om voorlichting over vuurwerk te verzorgen.

De regels omtrent het in bezit hebben en afsteken of verkopen van vuurwerk zijn dit jaar gelijk aan voorgaande jaren. Vuurwerk mag van 29 t/m 31 december worden verkocht. Op 31 december vanaf 10 uur mag vuurwerk ook worden afgestoken.

Jongeren die zich niet houden aan deze regels, kunnen door de politie worden opgepakt. Bij eenvoudige vuurzaken verwijst de politie ze door naar Halt, waar een reactie op het gedrag plaatsvindt. Deze reactie bestaat uit het uitvoeren van een aantal uren strafvervangende werkzaamheden en het voeren van een gesprek met een medewerker van het Haltbureau. Het minimum aantal uren is 4 het maximum 12, afhankelijk van de ernst van het vergrijp en de leeftijd van de jongere. Jongeren die weigeren om met Halt mee te werken, krijgen een boete die ligt tussen de E 26,- en E 180,=. Valt men in herhaling, dan kunnen de boetes oplopen tot E 270,-. Jongeren die gepakt worden voor het afsteken van zelfgefabriceerde vuurwerkbommen komen niet voor een halt verwijzing in aanmerking. Ook bij het afsteken van vuurwerk naar mensen of dieren volgt geen halt verwijzing. De politie maakt dan proces verbaal op. Voor jongeren in de gemeente Apeldoorn geldt dat zij via Halt deelnemen aan een speciaal project Als werkstraf voeren zij op nieuwjaarsdag in de gemeente schoonmaak werkzaamheden uit. Einde bericht

Voor informatie: Rombout Duisterhof of Lilian Palme, tel: 055 -3600333.


---- --