Vereniging Nederlandse Gemeenten

PILOT OPINIEWEB GESTART

De VNG legt vanaf vandaag, maandag 13 december, een week lang een aantal vragen voor aan gebruikers van het internet. Deze proef met het zogeheten Opinieweb heeft de bedoeling meningen van burgers over maatschappelijke vraagstukken te peilen. De pilot vraagt naar de mening van burgers over het beeld dat zij hebben van hun gemeente, voor een deel in relatie tot het betalen van gemeentelijke belastingen en heffingen.

In het Focusproject Opinieweb wil de VNG de mening vragen van burgers over gemeentelijke zaken en maatschappelijke ontwikkelingen en deze gebruiken als versterking van onze belangenbehartiging voor de leden. De VNG denkt bovendien op deze manier de gemeenten van dienst te zijn met het bieden van een scherper inzicht in de belevingswereld van de burger. Het Opinieweb is géén representatieve steekproef, geen referendum of bindende uitspraak. Het vervangt dus ook zeker niet de democratische besluitvormingsstructuur binnen de vereniging.

Voor deze pilot van het Opinieweb wordt met een banner geadverteerd op de drukbezochte sites van Algemeen Dagblad, de Volkskrant, NRC-Handelsblad, Trouw en de Telegraaf. Via een link wordt de geïnteresseerde doorgesluisd naar de vragenlijst op het VNG-net. Dezelfde vragen zullen ook worden aangeboden via een onderzoeksbureau aan een internetpanel. Na de pilot wordt bekeken welke methode van enquêteren het beste bevalt.

geactualiseerd op: 13 december 2004