Jellinek

SAMENVATTING ANTENNE 2003 13-12-2004
De markt van legale en illegale genotsmiddelen is voortdurend in beweging. In Antenne 2003 hebben we voor het elfde jaar patronen en trends in het gebruik van zulke middelen door jonge Amsterdammers in kaart gebracht.

De markt van legale en illegale genotsmiddelen is voortdurend in beweging. In Antenne 2003 hebben we voor het elfde jaar patronen en trends in het gebruik van zulke middelen door jonge Amsterdammers in kaart gebracht. Met name in het trendy uitgaanscircuit bestaat een voortdurende behoefte om zich van anderen te onderscheiden. De markt speelt daar gretig op in, zowel met het aanbod van kleding, muziek, nieuwe uitgaansgelegenheden en feesten, als bij het introduceren van nieuwe middelen, de herintroductie van bestaande middelen of combinaties daarvan.
Dit soort ontwikkelingen komt duidelijk aan het licht in de panelstudie. Hiervoor interviewen we twee keer per jaar insiders uit verschillende scenes over leefstijl en middelengebruik in hun eigen omgeving. Naast de kwalitatieve informatie uit de panelstudie bestaat Antenne altijd ook uit kwantitatieve gegevens. Als vast onderdeel analyseerden we ook voor 2003 de gegevens uit de zogenaamde preventie indicatoren, zoals cijfers over telefonische hulp- en adviesvragen en pillentesten. Daarnaast wordt er altijd een speciale groep jongeren onderzocht. In 2003 ging het voor de derde keer om bezoekers van (trendy) clubs in Amsterdam.
Samen leveren deze gegevens een gedifferentieerd beeld op van de ontwikkelingen en patronen in middelengebruik bij jongeren en jongvolwassenen. Voordat we van een trend kunnen spreken, moet dezelfde ontwikkeling in verschillende netwerken die deel uitmaken van de panelstudie plaatsvinden. Een trend staat voor een duidelijke verspreiding van het gebruik van een 'nieuw' middel of van een 'nieuwe' toedieningswijze, dan wel een revival van 'oude' middelen of toedieningswijzen over uiteenlopende netwerken. Uiteraard bestaan er ook neerwaartse trends, waarbij het gebruik van een bepaald middel weer op zijn retour is. Echt overtuigend wordt een trend als de in de panelstudie waargenomen ontwikkelingen worden bevestigd door andere, kwantitatieve gegevens.

trends in uitgaan
De afgelopen jaren was er toenemende onvrede over de commercialisering van het Amsterdamse uitgaansleven en de strengere regelgeving en bemoeizucht van stadsbestuurders. Als reactie hierop is onder andere de Nachtwacht ontstaan, een platform van kritische en creatieve geesten die allerlei initiatieven doen om het uitgaansleven weer bruisend te maken. Het uitgaanspubliek is dankzij de voortdurende communicatie-innovatie steeds mobieler geworden. In het algemeen zijn clubgangers tegenwoordig minder trouw aan een club of vaste avond. Vooral de trendsetters zijn ware clubhoppers. Gevolg is dat clubs in het weekend vaak geen volle zalen meer trekken. Uitbaters wijzen met de beschuldigende vinger naar de grootschalige partys die potentiële bezoekers weglokken. Maar of dit de belangrijkste oorzaak is van de tanende belangstelling valt nog te bezien.
Het Amsterdamse uitgaanscircuit lijkt zich in een transitiefase te bevinden. De trendy stapper weet als geen ander dat er anno 2003 (weer) genoeg valt te kiezen buiten het gelikte, voorspelbare en dure clubcircuit. Naast de alweer enkele jaren geleden ontstane loungecultuur zijn er nieuwe culinaire locaties, stadsstrandjes en, wellicht het meest typerend voor 2003, kleinere intieme en gezellige clubs met onder andere jazz, hiphop en live optredens. Mede vanwege door stijgende drank- en entreeprijzen teruglopende bezoekersaantallen zagen verschillende clubuitbaters zich genoodzaakt nieuwe initiatieven te ontplooien in het besef dat de vette jaren negentig voorbij zijn. De toenemende populariteit van urban muziek komt voor menig clubuitbater dan ook precies op het juiste moment nu de invloed van de uit de house cultuur ontstane dance tanende is. Sommige trendsettende clubs lijken erin te slagen een meer etnisch gemengd publiek te interesseren. Weliswaar blijft het voor zowel de witte als zwarte bezoekers even wennen, maar verwacht wordt dat de zwarte sound ook een vast onderdeel wordt op grootschalige partys.
Toch blijft er naast de clubgangers die de revitalisering van het clubleven toejuichen een kritische onderstroom bestaan van stappers die het liefst naar undergroundpartys gaan. Na de kaalslag in de jaren negentig lijkt het illegale circuit weer enigszins aan populariteit te winnen. Want wat is er leuker dan een geheim feest bezoeken in een gekraakte loods met een lage entree en goedkope consumpties, zonder lastige portiers en een collectieve feestspirit?

kwalitatieve trends in middelengebruik
Deze ontwikkelingen die uit de panelstudie naar voren komen indiceren het begin van een nieuwe fase in de voortschrijdende evolutie van het middelengebruik in het Amsterdamse clubleven, namelijk die van de nieuwe nuchterheid.
In het gebruik van ecstasy zien we al enkele jaren een stabilisatie, respectievelijk daling in netwerken en is er eveneens sprake van minder frequent en actueel gebruik. De ooit zo impulsieve jonge ecstasygebruiker is een oudere, ervaren maar grotendeels calculerende en selectievere slikker geworden. Natuurlijk zijn er nog steeds novieten die nieuwsgierig zijn naar de ecstasyroes, maar de jongste generatie clubgangers loopt er niet meer zo massaal warm voor als voorheen. Weliswaar is ecstasy nog steeds partydrug nummer één voor de huidige jongere partygangers, maar zij lijken over het algemeen voorzichtiger te zijn met (frequent) gebruik dan aanvankelijk het geval was bij de eerste generatie.
Het cocaïnegebruik begint zich l angzaamweertestabiliseren.Erwordt in veel netwerken nog fors gesnoven, maar cocaïne weet bestaande en nieuwe netwerken niet verder te veroveren. Het enkele jaren geleden in kringen van trendsetters overwegend positieve imago van cocaïne lijkt steeds meer onder druk te staan. Zowel onthouders als doorsnuivers worden sceptischer over de toegevoegde waarde van het middel. De aanvankelijke (hernieuwde) exclusiviteit maakt in sommige kringen plaats voor het imago van een banale drug. Acuut stoppen wordt meestal (nog) niet als een optie gezien. Maar men stelt elkaar onderling wel meer vragen over de vanzelfsprekendheid om bij elke sociale meeting weer cocaïne te snuiven.
Het gebruik van amfetamine lijkt in 2003 licht te stijgen. Of het slechts om een tijdelijke bevlieging gaat kunnen we nog niet zeggen. In sommige kringen oefent het overwegend negatieve imago van speed juist een zekere aantrekkingskracht uit. Maar over het geheel genomen blijft het gebruik amfetamine op een veel lager niveau dan van ecstasy en cocaïne.
De gestage verspreiding van het oorspronkelijk als undergrounddrug geafficheerde ketamine zette in 2003 niet verder door. Buiten de traditionele, tamelijk geïsoleerde scenes van krakers, psychonauten en teknogangers komt het gebruik van dit middel nauwelijks voor in nieuwe trendsettende netwerken.
Ook de opmars van GHB, dat zich in 2001 breder nestelde op de Amsterdamse drugsmarkt, lijkt over het hoogtepunt heen te zijn. Er was in 2002 al geen sprake van verdere verspreiding in nieuwe netwerken en tegelijkertijd stabiliseerde het GHB gebruik in trendy georiënteerde scenes. Anno 2003 lijkt de belangstelling verder verflauwd. In het aanbod en gebruik van hallucinogenen hebben zich weinig noemenswaardige veranderingen voorgedaan. Het gebruik van dergelijke middelen blijft meestal beperkt tot (zeer) kleine gebruikerskringen. Alleen het oorspronkelijk voor psychedelische fijnproevers beschikbare DMT lijkt iets meer bekendheid te genieten in enkele hippere aan dance gelieerde netwerken. Het gebruik van psychedelische paddenstoeltjes (paddos) in het uitgaansleven blijft zeer beperkt.

gebruik onder clubbezoekers
In november 2003 hebben 404 bezoekers van trendy clubs in Amsterdam deelgenomen aan een survey. Zij zijn voor het merendeel vaste stappers, die vooral uitgaan in Amsterdam. Uitgaan doen ze meestal in gezelschap van vrienden en begint in een café en restaurant, waarna later op de avond een club wordt opgezocht. De geënquêteerde bezoekers zijn in doorsnee 28 jaar (mediaan). Iets meer dan de helft is man en negen van de tien hebben een westerse etniciteit. Ruim de helft heeft een betaalde baan, de meeste anderen studeren, vaak in combinatie met werk. In doorsnee verdienen de respondenten 1200 netto per maand. Bijna de helft woont zelfstandig en alleen en bijna een kwart woont samen met hun partner.
Over het algemeen hebben de onderzochte clubbezoekers ruime ervaring in middelengebruik. Veel clubbezoekers hebben ooit in hun leven verschillende middelen gebruikt, waarbij het vooral gaat om alcohol, tabak en cannabis. Ook ooit-gebruik van andere drugs is niet ongewoon. Bij de andere middelen staan ecstasy, cocaïne en ephedra bovenaan. Met amfetamine, poppers, paddos en valium heeft elk ongeveer één op de drie clubbezoekers ervaring. De clubbezoekers beginnen ongeveer drie jaar eerder met legaal en illegaal middelengebruik dan de ooit-gebruikers in de Amsterdamse bevolking.
Ruim negentig procent van de clubbezoekers heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken (gemiddeld vijf glazen per gelegenheid). Ook energydrinks zijn behoorlijk populair. Iets meer dan de helft heeft in de afgelopen maand tabak gerookt. Vier op de tien bezoekers zijn huidige cannabisgebruikers (in doorsnee één joint per gelegenheid). Van de andere middelen zijn vooral ecstasy en cocaïne in de afgelopen maand gebruikt. Het huidig gebruik van amfetamine, ephedra, poppers en valium ligt tussen de zes en acht procent. Iets minder clubbezoekers behoren tot de huidige gebruikers van GHB. Rond de één procent heeft de afgelopen maand LSD of crack gebruikt; geen enkele onderzochte clubbezoeker heeft in de afgelopen maand heroïne gebruikt. Bij de nieuwe middelen scoort herbal ecstasy (waar overigens geen MDMA in zit!) het hoogst. Bijna veertig procent van de clubbezoekers heeft hier ervaring mee en vijf procent behoort tot de huidige gebruikers. Eén op de vijf heeft ooit speciale voedingssupplementen (L-tryptofaan, anti-oxidanten e.d.) gebruikt, één op de zeven MDA en één op de tien MDEA. Met alle andere nieuwe middelen (zoals stackers, 2CB, ketamine, 2-CT-2 etc.) heeft minder dan tien procent van de onderzochte clubbezoekers ervaring. Het huidig gebruik van nieuwe middelen is laag. Afgezien van herbal ecstasy komt huidig gebruik van al deze middelen niet of nauwelijks voor.
In het algemeen blijkt dat hoe meer clubbezoekers een bepaald middel ooit gebruikt hebben, hoe frequenter zon middel ook gebruikt wordt. Paddos zijn de belangrijkste uitzondering; het gebruik hiervan blijft meestal beperkt tot één of enkele keren. Weinig clubbezoekers hebben wel eens viagra gebruikt, maar degenen die het gebruiken, doen het vaak.
Mannelijke clubbezoekers hebben over het algemeen even vaak of vaker ervaring met middelen dan vrouwen. Maar als er verschillen naar geslacht zijn, dan zijn die minder groot dan in de algemene bevolking. De vrouwelijke clubbezoekers hebben wel vaker ervaring met tabak, maar zij zijn niet vaker huidige rokers. Oudere clubbezoekers hebben niet geheel verrassend meer ervaring met uiteenlopende middelen. Ook zijn zij vaker huidig gebruiker van valium, poppers, GHB en viagra. Opvallend is dat bezoekers boven de dertig jaar per gelegenheid minder alcohol drinken dan de anderen. Ephedra wordt juist vooral gebruikt door clubbezoekers tussen de twintig en dertig jaar oud. Net als in eerdere Antenne surveys onder uitgaanders speelt in het gebruik etniciteit eigenlijk alleen maar een rol bij alcohol: westerse clubbezoekers zijn vaker huidige drinkers.

Naast het gebruik van afzonderlijke middelen is ook gekeken naar het meervoudig gebruik van vergelijkbare of verschillende typen middelen. Het gaat hierbij om het gebruik van meerdere middelen in het afgelopen jaar; het gebruik vindt niet per definitie tegelijkertijd plaats. Iets meer dan de helft van de clubbezoekers bestaat uit slikkers/snuivers; zij hebben naast eventueel alcohol of cannabis één of meerdere middelen gebruikt. Blowen en drinken komt bij deze groep ook vaak voor, maar toch heeft een kwart van hen het afgelopen jaar níet geblowd. Afgezien van alcohol, tabak en cannabis worden stimulantia (ecstasy, cocaïne en amfetamine) het meest gebruikt: vier op de tien clubbezoekers gebruikte één of meer van deze partydrugs. Hoewel het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen niet helemaal ongebruikelijk is binnen de stimulantia-scene, blijkt de samenhang met het gebruik van deze middelen negatief. Het is dus niet zo dat er bij stimulantiagebruikers een meer algemene neiging is om slapeloosheid na gebruik met bijvoorbeeld valium te bestrijden. Het gebruik van stimulantia vertoont daarentegen wel een sterk positief verband met gebruik van andere typen middelen, te weten, ecstasy-achtigen, natuurlijke stimulantia (zoals ephedra), psychedelica (zoals LSD of paddos), erectogenen (zoals viagra) en anaesthetica (zoals GHB en ketamine). Het gebruik van al deze middelen vindt grotendeels binnen dezelfde stimulantia-scene plaats. Het is echter moeilijk om binnen deze scene afzonderlijke subgroepen te onderscheiden die zich vooral focussen op een bepaald type middel. Er bestaat namelijk veel overlap: gebruikers van psychedelica nemen bijvoorbeeld ook vaak anaesthetica, natuurlijke stimulantia en/of ecstasy-achtigen. De stimulantia-scene lijkt daarmee te worden gekenmerkt door een eclectisch gebruikspatroon waarbij naast stimulantia ook meerdere andere soorten middelen worden uitgeprobeerd.

Het middelengebruik voor en tijdens het uitgaan ziet er als volgt uit. Alcohol is genotsmiddel nummer één: de meesten dronken alcohol tijdens het uitgaan en bijna de helft dronk (ook) vóór het uitgaan. Bijna één op de vijf clubbezoekers blowde tijdens het uitgaan; een aantal van hen deed dit ook vóór het uitgaan. Ecstasy, cocaïne en/of amfetamine werden tijdens het uitgaan door één op de acht clubbezoekers gebruikt. Inslikken gebruik van deze middelen vóór het uitgaan kwam weinig voor. Op basis van hun gebruik tijdens de uitgaansnacht onderscheiden we vier typen clubbezoekers:
§ Eén op de tien behoort tot de nuchteren, die geen alcohol dronken tijdens het uitgaan, niet blowden en geen stimulantia (ecstasy, cocaïne of amfetamine) gebruikten.
§ Bijna tweederde behoort tot de drinkers, die wel alcohol dronken, maar niet blowden of stimulantia gebruikten.
§ Eén op de acht behoort tot de blowers, die wel blowden en vaak ook alcohol dronken, maar geen stimulantia gebruikten. § Eén op de acht behoort tot de peppers, die tijdens het uitgaan stimulantia gebruikten.

De prijzen van drugs zijn dit jaar voor het eerst bestudeerd. Ruim een kwart van de clubbezoekers heeft het afgelopen jaar ecstasy en/of cocaïne gekocht bij een dealer. Bij de thuisdealer wordt het vaakst gekocht; zowel ecstasy als cocaïne zijn daar ook goedkoper. Bij aanschaf van meerdere ecstasypillen is de prijs hier iets meer dan 3 euro per stuk. Een gram cocaïne kost hier ongeveer 45 euro. In het uitgaansleven zijn ecstasy en cocaïne het duurst; een ecstasypil kost gemiddeld ruim vijf euro en een gram cocaïne ruim 50 euro. De 06-dealer bekleedt een middenpositie.

In het afgelopen jaar is ruim een kwart van de clubbezoekers wel eens ziek of onwel geworden door het gebruik van alcohol en/of drugs tijdens het uitgaan. Gezien de relatief lage gebruikscijfers van de andere middelen, was alcohol hier misschien de grootste boosdoener. Na het uitgaan reed één op de tien zelf met de auto naar huis. Van hen had een kwart meer dan twee glazen alcohol gedronken (3% van de totale groep). Fietsen met een slok op komt veel vaker voor.

Naar aanleiding van verhalen rond veranderingen in het deurbeleid van clubs in Amsterdam vroegen wij de clubbezoekers naar hun eigen ervaringen hiermee. Ongeveer de helft van de clubbezoekers is tijdens de uitgaansnacht waarop het onderzoek plaatsvond gefouilleerd. Volgens één op de drie clubbezoekers wordt er tegenwoordig vaker gefouilleerd dan een jaar geleden. Behalve het fouilleren werden weinig veranderingen ervaren in bijvoorbeeld inbeslagnames en verkrijgbaarheid van drugs. Dit is grotendeels te verklaren doordat de meeste clubbezoekers geen drugs meenemen of aanschaffen in clubs. Eén op de vijf zegt minder drugs te zijn gaan gebruiken in clubs en evenveel zeggen er tegenwoordig meer alcohol te drinken. Het is echter niet duidelijk of deze veranderingen in gebruik te wijten zijn aan wijzigingen in het deurbeleid, of dat dit een algemene tendens in het uitgaansleven weerspiegelt.

trends in gebruik 1995 2003
Sinds we in 1995 voor het eerst een survey uitvoerden onder trendy discotheek- en partybezoekers, is het Amsterdamse uitgaansleven drastisch veranderd. Discotheken werden clubs, partys werden events en house werd dance. Het muziekaanbod, het uitgaande publiek, het uitgaansklimaat en de uitgaanslocaties zijn de afgelopen acht jaar niet hetzelfde gebleven. De uitgaansgelegenheden die voor elke survey zijn geselecteerd zijn ook niet steeds dezelfde. Housepartys (dance events, in Amsterdam voornamelijk in de buitenwijken) zijn dit jaar in tegenstelling tot 1995 en 1998 buiten beschouwing gelaten. Vergeleken met de beide vorige steekproeven, waren de trendy uitgaanders in 2003 gemiddeld wat ouder. Vergeleken met de steekproef van 1995 (maar niet die van 1998) waren er bovendien meer vrouwen. Bij het bestuderen van trends in middelengebruik, is gecorrigeerd voor verschillen naar leeftijd, geslacht, etniciteit en woonplaats. Opvallend is de overeenkomst in het geldbedrag dat tijdens het uitgaan werd uitgegeven: in alle jaren lag dit rond de veertig euro. In het algemeen lag het middelengebruik bij trendy uitgaanders in 1998 boven of op het niveau van 1995. En in 2003 onder of op het niveau van 1998. Het huidige gebruik van tabak, cannabis, ecstasy, cocaïne, amfetamine en paddos daalde tussen 1998 en 2003. Met uitzondering van alcohol, energydrinks en GHB is het middelengebruik onder trendy uitgaanders de afgelopen acht jaar na een aanvankelijke stijging gedaald.
Overeenkomstig de signalen over ecstasy-moeheid en de cocaïne-revival uit de panelstudie, blijkt ondanks de algemene daling in gebruik ook uit de survey dat het gebruik van cocaïne ten opzichte van ecstasy is gestegen. In 1995 waren er bijna tweeënhalf maal zo veel huidige ecstasygebruikers als cocaïnegebruikers; in 2003 was dit nog amper anderhalf maal zo veel. Panelsignalen omtrent korte periodes van opkomst en ondergang van amfetamine zijn in de survey niet terug te vinden.

preventie indicatoren
Bij de preventie indicatoren gaat het om vijf soorten gegevens, alle afkomstig van Jellinek Preventie: telefoonservice, internetvragen, Unity, pillentestsrevice en de zogeheten discokluisjes. De gegevens van Unity en de discokluisjes zijn in 2003 voor het eerst opgenomen in Antenne.
Mensen uit de omgeving van gebruikers bellen nog steeds vaker voor hulp en advies bij de telefoonservice dan gebruikers zelf. De vragen gaan vooral over alcohol, cocaïne en cannabis. De trend blijft dat verhoudingsgewijs steeds meer vragen over alcohol gesteld worden. Dat gold tot en met 2001 ook voor vragen over cocaïne, maar de afgelopen twee jaar zien we een lichte kentering. Toch zijn er nog steeds meer vragen over cocaïne dan over XTC, met name vanuit de omgeving. Voor zover na te gaan zijn de vragen via het internet gesteld worden juist vaker afkomstig van gebruikers zelf dan vanuit hun omgeving. Ook de rangorde van de middelen waarover internetvragen gesteld worden is wat anders dan bij de telefoonservice. Weliswaar staat alcohol bij de internetvragen in 2003 eveneens aan top, maar cannabis (nummer twee) en XTC (nummer drie) staan hoger dan bij de telefoonvragen. Cocaïne staat hier iets lager, maar wel dicht in de buurt van XTC. Opvallend is dat GHB uit de Top Vijf verdwijnt en zijn plaats moet afstaan aan amfetamine.
Unity is een vrijwilligersgroep van jongeren vanaf 18 jaar die vooral voorlichting geven op middelgrote en grote partys, maar soms ook kleine partys. Bezoekers kunnen een korte enquête invullen, onder andere over hun eigen gebruik. Deze gegevens bevestigen het beeld dat druggebruik van partybezoekers naast drinken, roken en blowen vooral bestaat uit stimulantia. Afgaand op de cijfers van Unity scoort het gebruik van ecstasy voor en/of tijdens de partys tweemaal zo hoog als cocaïne en amfetamine. Doordat de groep van oorsprong vooral georiënteerd is op ecstasygebruikers zijn de gegevens van Unity mogelijk wat vertekend ten koste van cocaïne. De cijfers van Unity tonen aan dat er flinke verschillen tussen partys kunnen bestaan in omvang en aard van het druggebruik. Op de ene party wordt veel meer ecstasy gebruikt dan op de andere. Hetzelfde geldt voor cocaïne en amfetamine. Niet alleen is het druggebruik op de ene party veel omvangrijker dan op de andere, ook is er variatie in voorkeur. Het lijkt er sterk er op dat feesten met relatief veel amfetaminegebruikers verhoudingsgewijs minder cocaïnegebruikers zijn en andersom.
Volgens de gegevens van de pillentestservice van Jellinek Preventie is er de afgelopen jaren weinig veranderd in de kwaliteit van XTC. Net als in voorgaande jaren waren in 2003 verreweg de meeste pillen echte XTC, dat wil zeggen dat zij MDMA als belangrijkste werkzame stof bevatten. In 2003 gold dit zelfs voor 98% van de geteste pillen. In de trend dat de pillen in de loop van de jaren negentig steeds minder sterk werden, is in 1999 een kentering gekomen. De gemiddelde hoeveelheid MDMA nam weer toe, maar blijkt de laatste jaren vrij stabiel (in 2003 gemiddeld 81 mg). Gebleven is overigens de forse spreiding pillen kunnen behoorlijk verschillen in sterkte. De gegevens van de XTC die werd gedeponeerd in zogenaamde discokluisjes bij de ingang van Amsterdamse uitgaansgelegenheden laten een sterk vergelijkbaar beeld zien. Dat is opmerkelijk omdat alleen pillen in het laboratorium zijn onderzocht die (recentelijk) niet in het systeem van de testservice bekend waren. Ook in deze pillen zat in verreweg de meeste gevallen MDMA en die waren in doorsnee even sterk als de pillen van de testservice (gemiddeld 74 mg; medianen in beide gevallen 67 mg). Een andere overeenkomst is dat het bij ecstasy in overgrote meerderheid om tabletten gaat en daarnaast voor een klein deel om poeder. Gemeenschappelijk is ook dat er weinig sprake is van versnijding, al vrijwel nooit met amfetamine. Ten slotte laten ook de ecstasypillen uit de discokluisjes een forse spreiding in sterkte zien. Naast ecstasy scoort vooral cocaïne. In de kluisjes rondom het Leidseplein zit zelfs meer cocaïne dan ecstasy een opvallend verschil met het Rembrandtplein. Meestal gaat het om echte cocaïne, weliswaar van wisselende zuiverheid (gemiddeld 51%) en regelmatig versneden, maar zelden met andere drugs en/of gevaarlijke stoffen.

de hoofdlijnen
De verschillende onderdelen van Antenne geven elk vanuit een eigen perspectief informatie over trends in druggebruik en ontwikkelingen op de Amsterdamse drugsmarkt in 2003 voornamelijk over het (trendy) uitgaansleven
We zien in 2003 twee hoofdsignalen in het trendy uitgaansleven. Ten eerste constateren we naast de bestaande, doorgaans op een meer landelijk publiek gerichte, grootschalige dance evenementen een duidelijke en voortschrijdende schaalverkleining. Met name in clubs gaat dit gepaard met (de aanzet tot) een verdringing van elektronische (house) muziek door wat urban is gaan heten. De nabije toekomst moet leren of deze meer zwarte muziek ook daadwerkelijk tot een sterkere etnische vermenging van het uitgaanspubliek zal leiden. Ten tweede lijkt er sprake van een nieuwe nuchterheid. Hoewel druggebruik zeker niet uit het uitgaansleven aan het verdwijnen is, zijn er wel er allerlei aanwijzingen voor matiging. Het gebruik van partydrugs ligt in 2003 duidelijk lager dan enkele jaren geleden. De ecstasymarkt is redelijk stabiel wat betreft de kwaliteit van de drug; er blijft echter een forse variatie in de hoeveelheid MDMA per pil, zodat we zeker niet kunnen spreken van een betrouwbaar aanbod. Na alcohol is ecstasy is nog steeds de meest gebruikte uitgaansdrug, ook al moet het middel sterk concurreren met cocaïne. Duidelijk is dat cocaïne in bepaalde scenes ecstasy heeft ingehaald. Amfetaminegebruik scoort lager, maar komt op bepaalde partys relatief vaak voor en trekt kennelijk overwegend een groep die minder interesse heeft in cocaïne. Varianten van ecstasy (zoals MDEA en MDA) en psychedelische drugs (zoals LSD en paddos) spelen over het algemeen een marginale rol in het uitgaansleven. Dit geldt ook voor het narcosemiddel ketamine. Opvallend is dat GHB niet echt meer een thema is.