Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Statement minister Dekker tijdens de Woonbondmanifestatie Houd huren betaalbaar 27 november 2004

Daar staat ze dan, die Wassenaarse mevrouw. De minister die zich geen zorgen hoeft te maken omdat ze zelf wel goed zit in haar villa. Maar ik maak me wél zorgen. Zorgen om huurders, zorgen om mensen die niet de woning vinden die hen past.
Acht jaar op de wachtlijst voor een huurwoning, dat deugt natuurlijk van geen kant. Ondanks alle mooie woorden de wijk achteruit zien gaan, dat knaagt aan mensen. Een huur die onbetaalbaar dreigt te worden, dat raakt rechtstreeks je bestaanszekerheid.
Daarom sta ik pal voor huren die op te brengen zijn. Daarom blijft een tweede korting op de huursubsidie achterwege. Daarom houden huurders die straks in de vrije sector gaan vallen, gewoon hun huursubsidie. Daarom blijf ik voor driekwart van de huurders de maximale huurstijging bewaken.
Dat betekent voor 2,2 miljoen van de 3 miljoen huurders een gematigde huurstijging. Een stijging die in de komende twee jaar lager, ik herhaal: lager zal zijn dan wanneer het huidige beleid was voortgezet!

Verandert er dus eigenlijk niet zoveel? Voor de laagste inkomensgroepen met huursubsidie: weinig. Voor het totale huurbeleid: veel. En dat is nodig ook! Niets doen is geen optie! U denkt daar blijkbaar anders over en ik denk even met u mee. Stel, ik zeg stél dat ik het Actieprogramma volg dat ik zojuist heb gekregen. Dan verandert er niets. De woningmarkt blijft potdicht, de problemen verergeren. Corporaties en commerciële verhuurders zullen in dat scenario geen stap harder lopen voor méér woningen. Niet uit onwil, maar uit gebrek aan perspectief.
Ze zullen niet harder lopen voor de starterswoningen waar uw kinderen op rekenen, niet voor de ouderenwoning waar u zelf op hoopt, niet voor de betere huurwoning die zorgt dat een sociale huurwoning vrijkomt voor wie hem echt nodig heeft.

Alles bij het oude laten betekent ook dat de buurt achteruit blijft gaan. In de wijken met voornamelijk sociale huurwoningen zullen de problemen verder verscherpen. De mensen in de kansarme delen van de stad zullen steeds meer geïsoleerd raken van de rest. Het wederzijds respect waaraan nu zon behoefte is zal niet kunnen groeien. De huur stijgt ondertussen door zoals hij de afgelopen jaren deed. Een nieuwe ronde bezuinigen op de huursubsidie wordt onvermijdelijk. Dat is dus niet mijn keuze! Ik kies voor een grotere vrije sector, maar laat 75% van de huurwoningen in het gereguleerd gebied. Ik kies voor een ruimer huurbeleid, maar zorg ook dat er genoeg huurwoningen overblijven voor lagere inkomensgroepen. Ik kies onverkort voor individuele huursubsidie die de betaalbaarheid zekert.

Zo komt geld en ondernemingsruimte vrij voor investeringen van verhuurders in een gevarieerd aanbod van huurwoningen. Voor middeninkomens, voor starters, voor ouderen, voor wonen en zorg. Zo kunnen we nieuwe bezuinigingen op de huursubsidie of de stedelijke vernieuwing voorkomen. Zo kunnen we bewoners snel verbeteringen in hun wijk laten zien. Dat is waar we tot en met 2009 mee aan de gang gaan. Over het volledig vrijlaten van de vrije sector in de periode daarna, kan dit kabinet niets besluiten.
Wie stelt dat dit nieuwe huurbeleid alleen kan als er wat te kiezen valt, die heeft gelijk. Daarom zal ik de regios, gemeenten en verhuurders aan hun beloften houden. Ik ga er vanuit dat zij hun doelen voor nieuwbouw, aanpak van wijken en meer keuze op de woningmarkt zullen halen. Zo niet, dan zal ik de verruiming van de gemiddelde huurverhoging niet doorvoeren!