Gemeente Den Haag

december 2004
De Vliegerschool, ouders en moskeeën praten over verantwoordelijkheid opvoeding van kinderen (8 december)

De openbare basisschool De Vliegerschool in de Schilderswijk heeft alle ouders uitgenodigd voor een bijeenkomst over de verantwoordelijkheid die zij kunnen en moeten nemen bij de opvoeding van hun kinderen. Om dit te bespreken heeft de school een statement opgesteld (Wat doe ik om ze dat te leren?). Dit initiatief is genomen samen met de besturen van de Moskee El Islam, As-Soennah en de Moskee aan de Delftselaan.

Vanochtend is er een bijeenkomst met veel moeders geweest. Vanavond, 8 december, is er een tweede bijeenkomst met ouders (voornamelijk vaders) en de besturen van de moskeeën. Uitgangspunt is dat er onrust in de samenleving is die leidt tot onrust en tot zorg over de kinderen. De onrust in de samenleving is niet iets dat door school of ouders kan worden opgelost, maar ze kunnen wel iets anders doen, namelijk bewust de verantwoordelijkheid nemen in de opvoeding van de kinderen.

Om hierover afspraken te maken is een zogenaamd 'statement' ontwikkeld dat de ouders, maar ook de moskeebesturen onderschrijven en waar ze mee aan het werk gaan. Rode draad in het statement is de verantwoordelijkheid die ouders hebben om hun kind het verschil tussen goed en kwaad bij te brengen en verschillen in inzicht te beslechten met woorden in plaats van met geweld.

Vanochtend ontving de school al moeders om met elkaar van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Ongeveer veertig moeders namen deel aan de bijeenkomst. Het initiatief is enthousiast ontvangen. Veel moeders hebben hun zorg uitgesproken over de situatie. Ze spraken met elkaar over hoe ze er als moeders aan kunnen bijdragen dat tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen niet verscherpen en verharden. De moeders spraken uit de verantwoordelijkheid te willen nemen die zij aankunnen. Zij hebben het initiatief genomen om begin volgend jaar een vervolgbijeenkomst te organiseren. De drie betrokken moskeeën nemen vanavond deel aan het gesprek. Zij willen het thema ook in de moskee aan de orde stellen.

Het statement krijgt een vervolg in een gezamenlijk boekje, waaraan school en moskeeën samen gaan werken. Het zal in het voorjaar worden gepresenteerd. In het boekje worden initiatieven en acties van ouders beschreven.