GroenLinks

GroenLinks wil Molukse aanpak voor allochtone jongeren

13 december 2004

GroenLinks wil dat de regering met een werkgelegenheidsplan komt om allochtone jongeren aan de slag te helpen. Juist deze groep heeft onevenredig veel moeite met het vinden van stageplaatsen en werk. En juist deze groep is vatbaar voor radicalisering als ze, terecht of onterecht, het gevoel hebben dat de samenleving hen stelselmatig de rug toekeert.

In de jaren '70 waren de problemen met een deel van de tweede generatie Molukse jongeren vergelijkbaar met de problemen nu van de tweede generatie allochtone jongeren uit moslimlanden. Ook toen was er sprake van achterstand, wrok en werkloosheid die leidden tot vervreemding, criminaliteit en terreur. Een sociaal pact met investeringen in beroepsopleidingen, positieve discriminatie en werkgelegenheidsprogrammas leidde toen tot het oplossen van de problemen bij deze gemeenschap. Het is hard nodig historische lessen te trekken en met een vergelijkbaar werkgelegenheidsplan te komen.

Dit voorstel doet Naïma Azough vandaag bij de behandeling van het inburgeringsbeleid. Haar spreektekst is te vinden op: http://www.groenlinks.nl/2ekamer/inbreng/KamerlidInbreng.2004-12-13.5339

Naïma Azough