Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale staten van Utrecht zijn tegen Bunnik-zuid

PS stellen begroting 2005 en Waterhuishoudingsplan vast.

9-11-2004
Bij de behandeling van de begroting van de provincie Utrecht voor 2005 stemden - met uitzondering van D66 - alle partijen voor een motie van het CDA waarin een vierde kern bij Bunnik (Bunnik-zuid) ongewenst wordt genoemd. Bunnik-zuid zal dan ook niet in het Streekplan Utrecht 2005 - 2015 worden opgenomen. De staten stelden tevens in hun vergadering van maandag 8 november het Waterhuishoudingsplan 2005 - 2010 vast.

Begroting 2005

Vooruitlopend op de besluitvorming over het Streekplan Utrecht 2005 - 2015 op 13 december aanstaande hebben provinciale staten al besloten om Bunnik-zuid niet als zoeklocatie voor toekomstige woningbouw in het nieuwe streekplan op te nemen. De statencommissie Ruimte en Groen adviseerde vorige week al om Bunnik-zuid te schrappen omdat dit een ongewenste aantasting zou betekenen van een waardevol open gebied dicht bij de stad Utrecht. Voor de staten speelde ook mee dat de werkzaamheden van de Landinrichtingscommissie RAK Kromme Rijn door het voortduren van de discussie gefrustreerd worden. Verdere onduidelijkheid over de toekomst van dit gebied is daarom volgens de staten ongewenst.

Tegen de wens van het dagelijks bestuur namen de staten ook een motie aan waarmee de gemeente Maarssen eenmalig circa EUR 313.000 krijgt van de provincie als vergoeding voor de financiële gevolgen van een grenscorrectie tussen Maarssen en Utrecht in 2001. De claim die de gemeente Maarssen indiende was hoger, namelijk circa EUR 522.000. De PvdA, GroenLinks en D66 stemden tegen de motie, zij waren het eens met gedeputeerde staten, die voor een oplossing liever een uitspraak van de rechter hadden willen hebben.

Met het vaststellen van de begroting 2005 hebben de staten ook besloten tot het instellen van een stimuleringsfonds voor grote structuurversterkende projecten. In dit fonds zit netto EUR 60 miljoen, een deel van de opbrengsten van de verkoop van de aandelen die de provincie had in de voormalige nutsbedrijven UNA en REMU. In de loop van 2005 bekijkt de provincie welke projecten uit dit fonds betaald worden.

Door het aannemen van enkele andere amendementen en moties kozen de staten er ook voor om voor 2005 en 2006 EUR 125.000 beschikbaar te stellen voor het project Pretty Woman. Dit project helpt meiden van circa twaalf tot vijfentwintig jaar die in de prostitutie terechtgekomen zijn of daarin verzeild dreigen te raken. De staten stemden eveneens voor de financiering van het project "expertise centrum eerstelijns gezondheidszorg" om met name de organisatie van de huisartsenzorg een extra impuls te geven. Voor 2005 is daar EUR 50.000 mee gemoeid.
In de motie `Kanjermonumenten' vroegen de staten aan het dagelijks bestuur van de provincie om druk uit te blijven oefenen op het Rijk om de restauratie van kasteel Amerongen af te ronden. Ook werd een motie van de VVD aangenomen om onderzoek te doen naar de relatie tussen de vestigingskeuze van leasebedrijven en de hoogte van de provinciale opcenten motorrijtuigenbelasting.
Gedeputeerde staten zegden verder toe om het toezicht op gebruikers van recreatie- en natuurgebieden voort te zetten met het door laten lopen van het project `Intensivering Veldtoezicht in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug'. Een motie over het verlagen van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur op grote delen van de ringweg rond Utrecht werd ingetrokken nadat gedeputeerde staten aangaven dat er een onderzoek loopt naar de knelpunten op dit traject. Na de afronding van dit onderzoek zullen de staten verder over dit onderwerp praten.

Waterhuishoudingsplan
Bij het vaststellen van het Waterhuishoudingsplan provincie Utrecht 2005 - 2015 namen de staten ook unaniem een motie aan over de landbouw in het Veenweidegebied. De staten gaan er van uit dat in bepaalde delen van het Veenweidegebied met hoge waterpeilen (minder dan 40 centimeter ontwatering) geen economisch verantwoorde bedrijfsvoering mogelijk is voor boeren. Ook niet met de huidige vergoedingen van circa negentig euro per hectare. De staten willen dan ook dat de provincie er alles aan doet om agrarische ondernemers in dit gebied meer mogelijkheden te bieden om hun bedrijf economisch verantwoord voort te zetten, de bedrijfsvoering te veranderen of eventueel te stoppen met boeren.

Laatst gewijzigd op 11/09/2004 03:46:05 PM. Paginabeheer: Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl