Ingezonden persbericht

Debat over veranderende positie van Europa met Turkije erbij

Hoe zal Europa er uit zien als Turkije tot de EU toetreedt

AMSTERDAM, 20041129 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op maandag 13 december 2004 het debat 'Verandert positie EU met Turkije erbij?' Dat Turkije in 2005 met de onderhandelingen voor toetreding kan beginnen, is een bijna uitgemaakte zaak. Op 17 december wordt hierover een beslissing genomen. Het debat besteedt aandacht aan de posities van de verschillende Europese regeringen ten opzichte van de eventuele toetreding van Turkije. Hoe zal Europa er uiteindelijk uitzien als Turkije deel uitmaakt van de EU? Organisatie: De Rode Hoed i.s.m. Milli Görüs Nederland. Gespreksleiding: Natascha Kuit (presentator Tros Kamerbreed). Aanvang: 20.15 uur in de Grote Zaal.


Programma
Haci Karacaer (directeur Milli Gorus) opent het programma. Daarna een interview met Helmut Hetzel (correspondent Die Welt in Nederland) en Pieter Kottman (correspondent NRC Handelsblad in Frankrijk) over het standpunt van Frankrijk en Duitsland inzake Turkije: Hoe wordt er in die landen over Turkije gedebatteerd? Vervolgens een debat met o.a. Rob de Wijk (hoogleraar internationale betrekkingen en strategische studies van instituut Clingendael) en Dirk Jan van Baar (historicus en politiek commentator HP/De Tijd) over de mogelijke gevolgen van toetreding van Turkije op internationaal gebied. Tenslotte zullen twee Nederlandse politici hun licht laten schijnen over het besluitvormingspoces hier ter lande en in de EU.

Internationale verhoudingen
De Rode Hoed organiseert i.s.m. Milli Görüs Nederland twee debatten over de positie van Turkije in Europa. In het eerste debat, gehouden op 16 november, is een inventarisatie gemaakt van de argumenten voor en tegen toetreding van Turkije tot de EU. Hoe wordt er in Turkije zelf over toetreding tot de EU gedacht? Dit tweede debat vindt plaats aan de vooravond van de beslissing van de Europese Commissie over toetreding van Turkije tot de EU. Welke belangen spelen een rol bij de belangrijkste spelers van de EU in hun opstelling tegenover Turkije? Welke gevolgen heeft een mogelijke toetreding van Turkije tot de EU op de internationale verhoudingen tussen Europa en de rest van de wereld?

Beide debatten werden mogelijk gemaakt door het Forum voor Democratische Ontwikkeling, Cordaid en het Prins Bernhard Cultuurfonds.



Ingezonden persbericht