Gemeente Amsterdam

Leerwerken in taartenwinkel
9 december 2004 - Ingrid Breed
In de Amsterdamse Poort opent op 13 december een leerwerkbedrijf zijn deuren. In The Sweet Store - een taartenwinkel met een kleine koffiehoek - worden in een periode van vijf jaar zestig jongeren met een arbeidshandicap voorbereid op een betaalde baan in de detailhandel of horeca. Een grootse feestelijke opening zal plaatsvinden in maart 2005.

De jongeren sluiten het leerwerktraject af met tenminste één landelijk erkend branchecertificaat.

Stadsdeel Zuidoost heeft in het Europees Jaar van mensen met een Handicap 2003 gericht op arbeidsintegratie van jongeren met een arbeidshandicap uit Zuidoost; in het bijzonder jongeren met een (licht) verstandelijke handicap in combinatie met gedragsproblemen. Het afronden van een opleiding en het vinden van werk is voor deze jongeren van groot belang. Dat vereist intensieve begeleiding op werkervaringsplekken.

A-locatie

Het beste leerwerktraject is een commerciële werkplek middenin de dagelijkse praktijk, en in een min of meer beschermde omgeving. Zo is het idee van The Sweet Store ontstaan, op een A-locatie in de Amsterdamse Poort. Om het project te realiseren is een aparte stichting opgericht, Stichting Leerwerkbedrijf Zuidoost. Het project is een samenwerking van het stadsdeel met de Kingmaschool, een school voor voortgezet speciaal onderwijs en met Trainee +, een begeleid stageproject van de Amsterdamse scholen voor voortgezet speciaal onderwijs.

© Gemeente Amsterdam