Politie Groningen

Extra controles op alcohol rondom feestdagen (13/12/04)

provincie Groningen 13-12-2004 - De politie besteedt deze maand extra aandacht aan alcoholgebruik achter het stuur. December is met zijn kerstborrels bij bedrijven en verenigingen van oudsher een maand waarin veel mensen met een slok op de weg opgaan. Bij de keuze van tijdstip en plaats van de controles houdt de politie hier rekening mee. De controles worden ondersteund met een voorlichtingscampagne via de media, busreclame en inzet van BOB-promotieteams. De campagne sluit aan bij de landelijke voorlichtingscampagne die half december van start gaat.

Afgelopen jaren is het gebruik van alcohol in het verkeer in Nederland afgenomen. In Groningen daalde dat aantal van 2,4 procent van de (gecontroleerde) weggebruikers in 2002 naar 2,2 procent in 2003. Landelijk ligt het percentage hoger: 3,9 procent in 2003 en 4,3 procent in 2002. Deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek naar het alcoholgebruik van automobilisten in weekendnachten (vrijdag- en zaterdagnacht). Dan nemen de meeste mensen onder invloed aan het verkeer deel. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Adviesdienst Verkeer en Vervoer.

Draagvlak
In het onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer blijkt dat de daling van het alcoholgebruik het gevolg is van de opgevoerde controles en de voorlichting die daarbij wordt gegeven. Onder de bevolking bestaat veel draagvlak voor controles op alcohol. De meeste Groningers vinden dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Dat bleek uit een onderzoek dat TNS NIPO in 2003 heeft uitgevoerd in opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. Bijna iedereen vindt het belangrijk dat de politie controleert. Bijna tweederde van de weggebruikers in Groningen vindt zelfs dat de politie vaker moet controleren. Ook zeggen de meeste mensen dat de alcoholgrens wel strenger mag.

Ongevallen
In vergelijking met het relatief lage percentage alcoholgebruik achter het stuur in de provincie Groningen, is het aantal ongevallen als gevolg van alcohol in onze provincie relatief hoog. Onder de verkeersslachtoffers zijn opvallend veel jonge mannen van 18 tot 24 jaar, namelijk 22% terwijl deze groep 4% van de totale bevolking is. Het ongevalsrisico neemt bij jonge, onervaren drinkers na alcoholgebruik sterker toe dan bij oudere drinkers. Ook drugs spelen daarbij een rol. Deze feiten blijken uit onderzoek van het ministerie ven Verkeer en Waterstaat en het SWOV van de afgelopen jaren.

Controles
De politie controleert het hele jaar op alcoholgebruik in het verkeer. De controles in deze decembermaand staan niet op zichzelf.