Provincie Flevoland




Provinciale Staten nemen twee belangrijke besluiten voor jeugdzorg in Flevoland

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 9 december jl. hebben de Staten het Provinciaal Beleidskader Jeugdzorg vastgesteld. Daarnaast is op initiatief van de Staten het budget voor het project basisonderwijs jeugdzorg verhoogd met 120.000 euro voor de komende 3 jaar. Met deze beslissingen is aansluiting gevonden op de invoering van de Wet op de Jeugdzorg per 1 januari 2005.

De Wet op de Jeugdzorg heeft betrekking op kinderen, jongeren en hun opvoeders. Door de invoering komt de ontwikkeling van vraaggestuurde zorg centraal te staan. Eén centrale toegang van het Bureau Jeugdzorg zorgt er voor dat cliënten met een juiste diagnose sneller worden verwezen naar de meest geschikte hulp. Met het verhogen van de budgetten in Flevoland ontstaat de mogelijkheid om het aanbod van hulp substantieel uit te breiden en kwalitatief te verbeteren.

Samenwerking

Problemen van jongeren komen vaak tot uiting in het basisonderwijs. Terwijl de oorzaak vaak ergens anders ligt, bijvoorbeeld in de opvoeding, de gezinssituatie of de leefomgeving. De school moet hierdoor samenwerken met partners, zoals bureau jeugdzorg, jeugdhulpverlening en (school)maatschappelijk werk. Met het initiatiefvoorstel willen Provinciale Staten de samenwerking tussen de verschillende partners verbeteren. Met het extra budget wordt bij het Bureau Jeugdzorg een projectleider aangesteld. De projectleider stelt een plan van aanpak op voor een betere samenwerking van de verschillende partners. Ook is de projectleider verantwoordelijk voor de goede uitvoering van het plan.

Weer Samen Naar School

De Staten hebben er op aangedrongen dat bij het project niet alleen de basisscholen betrokken worden die zijn aangesloten bij het project Weer Samen Naar School. Ook basisscholen die niet bij dit project zijn aangesloten, moeten in dit samenwerkingsverband meedoen. Jeugdzorg betreft alle Flevolandse kinderen, aldus Provinciale Staten.