FNV

FNV over nieuwe OR-wet: De Geus slaat op hol

De vereenvoudigingsdrift en de maatwerkgedachte slaan in dit wetsvoorstel Medezeggenschap Werknemers (WMW) van minister De Geus op onderdelen zodanig

op hol, dat ondergraving van de medezeggenschap dreigt. Dit schrijft FNV-bestuurder Peter Gortzak naar aanleiding van de ronde tafelgesprekken die woensdag tussen belangenorganisaties en fractiespecialisten uit de Tweede Kamer plaatsvinden.

Niet alleen vindt Nederlands grootste vakcentrale de nieuwe wet, die in de plaats moet komen van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), overbodig. Er zitten volgens bestuurder Gortzak ook gevaarlijke elementen in. Zo wil De Geus het mogelijk maken dat ondernemingsraden bevoegdheden inleveren of uitruilen, terwijl de wet nu alleen de mogelijkheid biedt tot verruiming van bevoegdheden.

In zijn brief schrijft Gortzak daarover: Op de wetgever rust de verantwoordelijkheid om het recht op medezeggenschap te waarborgen. En een wet, die dat recht vormgeeft, dient dus een dwingendrechtelijk karakter te dragen. Hiermee verdraagt zich niet dat op voorhand structureel, voor bepaalde of onbepaalde tijd, wordt afgezien van bevoegdheden of dat een uitruil van bevoegdheden mogelijk wordt gemaakt. Bevoegdheden worden hiermee telkens onderhandelbaar en het niveau van medezeggenschap komt hierdoor zwaar onder druk te staan.

Ook denkt de FNV-bestuurder dat de minister een te rooskleurig beeld heeft van de kwaliteit van de gemiddelde ondernemingsraad: Er wordt uitgegaan van de idee dat de OR inmiddels volwassen is geworden en een gelijkwaardige onderhandelingspartner is van de ondernemer. Dit is een illusie. Uit onderzoek van onder meer het GBIO blijkt dat maar een kleine kopgroep van 10 - 15% het predikaat volwassen OR haalt en daarmee een krachtige overlegpartij is voor het management. Deze groep is echter niet representatief voor het geheel. De overige 85% aan ondernemingsraden is niet zodanig geëmancipeerd en heeft nog niet genoeg countervailing power om de eigen bevoegdheden overeind te houden.

Aan het slot van zijn brief doet Gortzak een dringend beroep op de Tweede Kamer om de faciliteitenregeling voor ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen (PVT) te verbeteren.

FNV Voorlichting/
Harrie Lindelauff: 020 58 16 552

Harrie Lindelauff
FNV Voorlichting
(020) 58 16 552
harrie.lindelauff@vc.fnv.nl
www.fnv.nl/nieuws
(werkdagen ma-di-wo-do)

De integrale brief staat op www.fnv.nl/nieuws