Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: 'Naschoolse opvang verstandelijk gehandicapten in gevaar'

Uitzenddatum: Ma. 13 december 2004, 20.30u
Verslaggeving: Miranda Grit

Zoân 2400 licht verstandelijk gehandicapte kinderen dreigen tussen wal en schip te vallen. Alleen kinderen met een IQ onder 76 krijgen nog door de AWBZ-gefinancierde naschoolse opvang. Netwerk gaat op zoek naar de gevolgen van deze maatregel van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid.

Uitkomst
De zogeheten lvg-kinderen kunnen na school en in de vakanties terecht in de zestien orthopedagogische behandelcentra die Nederland kent. Daar blijven ze tot bedtijd. Voor veel ouders is dit een uitkomst: vaak lukt het hen niet zelf hun eigen kinderen in de hand te houden. Zonder opvang zouden veel van de kinderen uit huis geplaatst moeten worden.

Hoger IQ
Staatssecretaris Ross heeft nu besloten dat alleen kinderen met een IQ onder de 76 recht hebben op deze naschoolse opvang. Kinderen met psychische problemen, maar een hoger IQ, vallen dus buiten de regeling.

Jeugdzorg
Ongeveer veertig procent van de lvg-kinderen kan daarom niet meer terecht in de behandelcentra. Ook dreigt het budget voor de centra gehalveerd te worden. Als dat gebeurt, zal de naschoolse opvang voor kinderen met ADHD of autisme helemaal verdwijnen. De kinderen komen dan terecht bij jeugdzorg, die al kampt met lange wachtlijsten.

Uitstel
De Maatschappelijke Ondernemers Groep, de brancheorganisatie voor ondernemers in de jeugdzorg, wil dat Ross de maatregel uitstelt tot 2006, zodat ze maatregelen kan nemen. In de studio een gesprek met voorzitter Jan Dunk van de Maatschappelijke Ondernemers Groep. Ook een reportage over de 8-jarige Simon. Hij heeft ADHD en kan nu nergens meer terecht.