Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Nederlandse journaliste doelwit in Irak

Uitzenddatum: Ma. 13 december 2004, 20.30u

Kort na de bevrijding vertrok Anneke van Ammelrooij naar Irak. Haar Nederlands-Irakese man zette daar het dagblad Al-Sabah (De Morgen) op, die uitgroeide tot de grootste van het land. Intimidaties en ontvoeringen maken deel uit van haar dagelijks leven. In Netwerk haar verhaal.

Cynisch
Ze is de laatste Nederlandse burger die in Irak woont. Vervuld van optimisme stapte Van Ammelrooij in het vliegtuig naar Bagdad. Nu, anderhalf jaar later, is ze een stuk cynischer geworden. De Amerikanen zijn contra-productief bezig, meent ze.

'Truc'
Samen met tientallen enthousiaste Irakezen zette het echtpaar een onafhankelijke krant op. Ook openden ze een centrum voor steun aan nieuwe Irakese burgerorganisaties, Civil Pillar. Het verliep allemaal anders. Door een âjuridische trucâ konden de Amerikanen de krant privatiseren. Haar man ontsnapte aan een kidnapping en hun chauffeur en lijfwacht werden vermoord.

Boek
Van Ammelrooij schreef een boek over haar belevenissen in Irak: Anneke van Ammelrooij, Alles is er niet. De mythe van de Iraakse wederopbouw, ISBN 90 6728 179 4