Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

13-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Minister Bot over de voorbereidingen voor de Europese Raad


- We hebben vandaag langdurig en diepgaand gesproken over de ontwerp-conclusies voor de Europese Raad eind deze week. Daarover hebben we een grote mate van overeenstemming bereikt, hetgeen naar de mening van het voorzitterschap belangrijk is omdat de Europese Raad degelijk zich moet kunnen concentreren op de laatste, belangrijke zaken.


- De belangrijkste onderdelen van de discussie vandaag waren natuurlijk de teksten over Turkije, Roemenië, Bulgarije en Kroatië.


- Voor Roemenië en Bulgarije gaat het om de datum van de ondertekening van het toetredingsverdrag. We zijn het erover eens dat die ondertekening in het voorjaar van 2005 kan plaatsvinden, zodra de teksten daarover gereed zijn en het Europees parlement zich erover heeft uitgesproken. We verwachten dat dit in mei 2005 zo ver zal kunnen zijn.


- Dan Kroatië: daar gaat het over de start van de onderhandelingen. Een beslissing die door de Raad moet worden genomen, maar waarvoor wij vandaag de mogelijkheden hebben verkend. Op basis van deze besprekingen zouden de onderhandelingen kunnen worden geopend rond april 2005, waarbij de Raad er van uitgaat dat Kroatië volledig samenwerkt met het ICTY.


- Turkije. Zoals u weet heeft het voorzitterschap ook daar veel werk in gestopt. De afgelopen maanden, tot de dag van vandaag en waarschijnlijk tot en met donderdag heeft het voorzitterschap alle opinies en standpunten geïnventariseerd en zal ze blijven inventariseren. Ik ben blij dat we het besluit over Turkije nu zo ver als mogelijk hebben voorbereid voor bespreking in de Europese Raad.


- Er resten nog een paar punten, niet de onbelangrijkste. Dat zijn het besluit, dat alleen door de ER kan worden genomen, om al dan niet te gaan onderhandelen over lidmaatschap van Turkije, over de datum van de start van die onderhandelingen en over het karakter, de 'open endedness', ervan.


- Dat zijn besluiten die tijdens de Europese Raad moeten vallen.

http://www.eu2004.nl/20041213-192741-Q