Vereniging Spierziekten Nederland


Stamceltherapie besproken op jaarcongres ALS

In Nederland is erg veel te doen over de stamceltherapie in China voor mensen met ALS. Tijdens het jaarlijks ALS-congres dat afgelopen week werd gehouden in Philadelphia is dan ook nadrukkelijk gesproken over dit onderwerp.

Op het congres waren verschillende artsen aanwezig die patiënten behandelen die in China stamceltherapie hebben ondergaan. Helaas heeft geen van deze artsen een verbetering van de patiënten over een langere periode kunnen vaststellen.
Zeer teleurstellend was dat dr Huang zelf niet aanwezig was op het symposium. Hij was nadrukkelijk voor dit congres uitgenodigd. Het is, volgens een Nederlandse congresganger, een morele verplichting voor onderzoekers om nieuwe inzichten in de behandeling van mensen met ALS te delen met de internationale gemeenschap, zodat men weet wat de behandeling inhoudt en wat voor effect die heeft, ook op de langere termijn. Alleen op deze manier kan er wereldwijd een betere behandeling voor mensen met ALS komen, waarvan bekend is welk effect verwacht kan worden en wat de bijwerkingen zijn. Alleen door goed het effect van behandeling vast te leggen is het mogelijk de gemeenschap (overheid, verzekeringsmaatschappijen, artsen, patiënten) ervan te overtuigen dat een nieuwe, effectieve behandeling voor alle mensen met ALS beschikbaar moet komen.

De Amerikaanse ALS association heeft contact gehad met dr Huang en heeft hem gevraagd het effect van zijn behandeling vast te leggen volgens de internationaal opgestelde regels. De dialoog zal worden voortgezet.

In de ALS-nieuwsbrief van december leest u meer over het ALS-congres en over de onderzoeken die er onder andere lopen op het gebied van stamcellen. De nieuwsbrief verschijnt vrijdag 17 december. 13 december 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400