Socialistische Partij

SP vraagt Noord-Holland naar Prohef te kijken

De SP heeft een initiatiefvoorstel ingedient om te kijken naar mogelijkheden van Prohef. Prohef is een systeem waarin in dat de sociale lasten op een andere manier geheven worden.

In de Staten van Friesland is in 2003 op initiatief van het CDA, de PvdA en het FNP een motie aangenomen om te kijken of er mogelijkheden zijn het Prohef-systeem in Friesland te introduceren. Friesland heeft vervolgens op 1 december 2004 in aansluiting op deze motie een brochure doen verschijnen waarin zij gemeentes oproept het Prohefsysteem te overwegen en waarin zij ook enige handreikingen doet om daarbij gebruik te maken van de Wet Werk en Bijstand. In Rotterdam en Groningen zijn reeds experimenten uitgevoerd met dit systeem. In Leeuwarden is inmiddels een Prohef-informatiecentrum werkzaam.

Prohef wordt al enige tientallen jaren door Piet van Elswijk gepropageerd. In plaats van het belasten van arbeid wil hij een heffing op het resultaat van die arbeid, het uiteindelijke product. Hierdoor worden werknemers goedkoper en worden werkgevers afgerekend op de uiteindelijke productie. Praktijkproeven bij bedrijven in Rotterdam en Groningen, eind negentiger jaren van de afgelopen eeuw, wezen uit dat de ondernemers, bij toenemende rendementen, gemakkelijker meer mensen in dienst namen. Theoretische tests aan de Universiteit van Amsterdam wezen in de zelfde richting.

Alle reden dus om Prohef ook in Noord-Holland op te zetten. Recent heeft de SP de gemeente Amsterdam verzocht een proef met Prohef te doen. Amsterdam telt vele WiW-ers en ID-ers onder haar burgers, banen die vanwege de nieuwe wetgeving niet gehandhaafd kunnen worden. Toepassen van het Prohefsysteem in het kader van de WWB zou het gat kunnen vullen dat valt als deze banen definitief wegvallen. Bovendien, de Wet Werk en Bijstand die sinds januari van dit jaar geldt, biedt gemeenten (of gemeentelijke samenwerkingsverbanden) een unieke kans om middelen anders in te zetten waardoor meer mensen aan het werk kunnen komen. Amsterdam heeft tot op heden nog niet in definitieve zin gereageerd op het voorstel van de SP. Echter, de eerste berichten lijken te wijzen op een afwijzing van het voorstel. Omdat de afwijzing berust op een verkeerde interpretatie van het systeem zou het heel goed zijn als de provincie als tussenpersoon op gaat treden, op de meerwaarde ervan wijst alsmede op de mogelijkheden die het biedt.

De SP zou graag zien dat Noord-Holland het voorbeeld van Friesland volgt en een nadere studie doet aan de hand van de in Friesland verschenen brochure alsmede de informatie vanuit de expirimenten in Rotterdam en Groningen. De SP heeft een initiatiefvoorstel ingedien.