Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

13-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Minister Bot over de relaties tussen de EU en Israël


* De EU en Israël hebben vandaag hun vijfde bijeenkomst gehad in het kader van de besprekingen van de samenwerkingsraad.


* Deze waren bijzonder succesvol: er ligt nu een politiek akkoord over het gezamenlijke EU-Israël actieplan.


* Daarvoor wil ik mijn dank uitspreken aan al degenen die betrokken waren bij het opstellen van dit plan - onze Israëlische vrienden, de Commissie, de Hoge vertegenwoordiger met zijn staf en een aantal eerdere voorzitterschappen.


* Begin volgend jaar, als alle formele procedures zijn afgerond, zal een begin met de uitvoering van het plan worden gemaakt.


* Maar ik wil nu alvast het belang van dit plan benadrukken:


* Om te beginnen zal het plan dienen als basis voor de verdieping van onze dialoog en samenwerking op politieke onderwerpen, zoals het Midden-Oosten vredesproces, maar ook op onderwerpen zoals de internationale dreigingen die uitgaan van terrorisme en van de verspreiding van massavernietigingswapens. Het actieplan is op Israël toegesneden en beantwoordt aan specifieke behoeften.


* Het actieplan biedt bovendien de mogelijkheid voor nauwere samenwerking tussen de EU en Israël op economisch gebied: de Europese gemeenschapsprogramma's worden nu voor Israël toegankelijk.


* Kortom: ik ben ervan overtuigd dat dit actieplan ons het noodzakelijke gereedschap biedt om Israël, een nabije buur van de Unie, in staat te stellen in vrede te leven in een stabiele omgeving.

http://www.eu2004.nl/20041213-212018-U