Provincie Utrecht

Persbericht

Zuurgevoelige status van 6 gebieden uit de EHS wordt ingetrokken

PS Utrecht stellen reconstructieplan Gelderse Vallei / Utrecht-oost vast..

14-12-2004
"De schop kan erin". Aldus luidde de conclusie van Provinciale Staten van Utrecht op 13 december over het Reconstructieplan. Daarmee is het plan voor wat betreft de Staten van Utrecht vastgesteld. PS van Gelderland moeten nog instemmen met het plan, zij nemen naar verwachting op 15 december (met als eventuele uitloop 22 december) een besluit daarover. Provinciale Staten van Utrecht willen zes gebieden uit de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) halen en niet wachten op de landelijke discussie over de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) met de aanwijzing van verzuringgevoelige gebieden.

Deze zes gebieden veroorzaken onevenredige beperkingen voor nabij gelegen agrarische bedrijven. De zes gebieden zijn de bestaande natuurgebieden Rumelaar, Broekerbos, Lambalgen, Voormalig werk aan de Daatselaar, Grand Canal bij kasteel Renswoude en het bosje ten zuiden daarvan aan de Veenweg.

Kleine bedrijven bij uitzondering bouwperceel met meer dan 30% uitbreiden
In het reconstructieplan is opgenomen dat in de aangewezen verwevingsgebieden de agrarische bedrijven het bouwperceel ten behoeve van de intensieve veehouderijtak nog slechts eenmalig met maximaal dertig procent kunnen vergroten. Omdat deze regeling voor bedrijven met kleine bouwpercelen onredelijk en onbillijk uitpakt, hebben Provinciale Staten een amendement aangenomen dat Gedeputeerde Staten voor deze bedrijven een afwijking van de regeling kunnen toestaan.

Wat is het reconstructieplan?
Iets meer dan de helft van het reconstructiegebied Gelderse Vallei / Utrecht-Oost ligt in de provincie Utrecht, de rest in Gelderland. Het plan is tot stand gekomen samen met provincie Gelderland en alle belangenorganisaties die hier actief zijn. Het is dus een plan vanaf de werkvloer, gemaakt met de afweging van alle verschillende belangen. Het reconstructieplan is niet zomaar een plan. Het heeft op een aantal onderdelen de status van streekplan voor het oosten van onze provincie en werkt voor de intensieve veehouderij in enkele gevallen direct door in gemeentelijke bestemmingsplannen.

Reconstructiewet
Aanleiding voor de reconstructieplannen was dat er een oplossing moest komen voor de problematiek dat in (intensieve) landbouwgebieden de functies wonen, werken, recreatie, natuur en landschap elkaar te vaak in de weg zitten. Met als gevolg dat economisch belangrijke sectoren als landbouw en recreatie zich onvoldoende kunnen ontwikkelen, terwijl ook de kwaliteit van natuur, landschap, waterbeheer en waterkwaliteit, cultuurhistorie, milieukwaliteit en leefbaarheid onvoldoende verbetert.
Om deze gestapelde problematiek op een samenhangende manier aan te pakken heeft het rijk na de varkenspestepidemie van 1997 de Reconstructiewet in het leven geroepen met als doel niet alleen een oplossing te zoeken voor de intensieve veehouderij door concentratie van intensieve veeteelt in aparte gebieden, maar ook het realiseren van een vitaal platteland.
De wet geldt voor alle gebieden in zuid en oost Nederland met een vergelijkbare problematiek, de zogenaamde concentratiegebieden. In de komende 12 jaar zal het reconstructieplan worden uitgevoerd.