Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale staten stellen Streekplan Utrecht 2005 - 2015 vast

14-12-2004
Na ruim drie jaar voorbereiding hebben provinciale staten op maandag 13 december het Streekplan Utrecht 2005 - 2015 vastgesteld. Daarmee heeft de provincie de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen voor met name wonen, bedrijvigheid, landelijk gebied, waterberging en natuurontwikkeling voor de komende periode bepaald.

Wonen

Bij de begrotingsbehandeling in november besloten provinciale staten al om Bunnik-Zuid niet als reservebouwlocatie in het streekplan op te nemen. Rijnenbrug wordt de enige nieuwe grote bouwlocatie, met maximaal 8.000 woningen, die de stad Utrecht voor 2015 kan gaan ontwikkelen. In de nieuwe streekplanperiode is nu ruimte gereserveerd voor ruim 72.000 woningen. Het grootste deel van deze woningen kan binnen de steden Utrecht en Amersfoort en in de VINEX locaties Leidsche Rijn en Vathorst worden gebouwd.
Een ruime meerderheid van provinciale staten vindt dat Almere na 2015 een deel van de Utrechtse woningbehoefte en vraag naar bedrijvenlocaties moet gaan opvangen. De provincie Utrecht moet daarom ook bij het Rijk aan gaan dringen op een nieuwe spoorverbinding tussen Almere en Utrecht (de Stichtse Lijn).

Rode contouren
Tijdens de behandeling van het streekplan werden stevige discussies gevoerd over de uitbreidingsmogelijkheden van enkele kleine kernen. In het streekplan wordt rond elke kern een rode contour opgenomen. Binnen de rode contour mag gebouwd worden, er buiten niet. De gemeente Driebergen-Rijsenburg mag van provinciale staten 250 woningen gaan bouwen bij de locatie Lange Dreef. Voorwaarde is wel dat minstens 10% van de woningen geschikt is voor mensen die zorg nodig hebben.
Buiten het historische gedeelte van landgoed Nyenrode mogen op bescheiden schaal nieuwe woningen gebouwd worden als deze nieuwbouw goed in de omgeving ingepast wordt. De gemeente Breukelen mag aan de noordoost kant van de kern Kockengen 100 woningen gaan bouwen. Bij Maarssen mag het terrein van de rioolwaterzuivering, tegenover het voormalige DSM terrein worden bebouwd. Provinciale staten stemden in meerderheid in met een voorstel van GroenLinks om hier maximaal 72 woningen te laten bouwen.
Ook Renswoude krijgt extra ruimte voor woningbouw. Er was al in het ontwerp streekplan rekening gehouden met de bouw van 150 woningen aan de noordzijde (Beekweide II). Provinciale staten geven nu ook toestemming om de locatie Doest te benutten voor woningbouw. Ook het verzoek van de gemeente Rhenen om de rode contour in het gebied van de Boslandweg te wijzigen is door provinciale staten overgenomen. Een voorstel om de door de gemeente Bunschoten gewenste uitbreiding van Eemdijk met 40 woningen niet te honoreren werd alleen gesteund door D66, GroenLinks en de SP. Ook bij Eemdijk mag dus nog extra gebouwd worden.

Veenweidegebied
In het Veenweidegebied daalt de bodem steeds verder. Dit is een ongewenste ontwikkeling die het voortbestaan van dit waardevolle landschap ernstig bedreigt. In het ontwerp Streekplan was daarom aangegeven dat gemeenten de mogelijkheden hebben om een verbod op te nemen in hun bestemmingsplannen voor het scheuren en ploegen van grasland. Provinciale staten vinden dat de problematiek niet doorgeschoven mag worden naar gemeenten. Een generiek verbod op het scheuren en ploegen van grasland is op dit moment echter volgens de staten niet te rechtvaardigen. Als er meer duidelijkheid is over de precieze bodemsamenstelling in alle delen van het Veenweidegebied is een scheurverbod voor de meest kwetsbare gebieden wel te verantwoorden. Provinciale staten willen daarom vanaf 1 januari 2007 bestemmingsplannen voor het Veenweidegebied gaan beoordelen op de noodzaak een scheurverbod in te stellen. Dat verbod moet dan gaan gelden voor gebieden waar bij bewerking van de bodem het veen aan de oppervlakte komt en die een waterpeil hebben van 60 centimeter onder maaiveld of hoger. Ook in die gebieden moet het echter mogelijk blijven om de grond te bewerken voor verbetering van het grasland.

Landelijk gebied
Provinciale staten zijn de gemeente Houten tegemoet gekomen in hun verzoek om in het landelijk gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de rivier de Lek bij Schalkwijk meer mogelijkheden te geven voor recreatie en ontwikkeling van landgoederen. De aanduiding van het gebied verandert dan van `hoofdfunctie agrarisch' naar `verweving van functies' in het nieuwe streekplan.

Uitvoering
Provinciale staten willen de uitvoering van het nieuwe streekplan hoge prioriteit geven. De provincie zal daarvoor, in overleg met gemeenten, uitvoeringsplannen voor de verschillende gebieden in de provincie gaan opstellen. Provinciale staten willen dat de provincie daarbij ook afspraken gaat maken met gemeenten over de soort woningen die gebouwd gaan worden. Een van de uitgangspunten daarbij moet zijn dat gemiddeld 30% van de woningbouw in de sociale sector wordt gerealiseerd.

Laatst gewijzigd op 12/14/2004 05:45:04 PM. Paginabeheer: Frank.Santman@provincie-utrecht.nl