Provincie Utrecht

Persbericht

Plaatsing windturbines niet opleggen.

Provinciale staten stellen Streekplan Utrecht 2005 - 2015 vast.

14-12-2004
Een meerderheid van provinciale staten van Utrecht wil de plaatsing van windturbines niet van bovenaf opleggen. Plaatsing kan nu alleen als gemeenten daar zelf voor kiezen. Provinciale staten besloten wel om vier locaties voor windenergie in het Streekplan Utrecht 2005 - 2015 op te nemen. Het totale op te wekken vermogen van deze locaties is ongeveer 48,5 Megawatt. In het zogenaamde BLOW akkoord was de provincie Utrecht een inspanningsverplichting met het Rijk aangegaan voor 50 Megawatt.

Provinciale staten waren in hun vergadering van 13 december over het nieuwe streekplan verdeeld over dit onderwerp. Vier partijen, PvdA, Groen Links, ChristenUnie en SP, waren voorstander van het opnemen van een concrete beleidsbeslissing over windenergie in het nieuwe streekplan. De provincie moet, volgens deze partijen, zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het nakomen van de afspraken met het Rijk. De VVD diende, met steun van D66 en SGP, een amendement in om geen locaties voor windenergie op te nemen. Volgens hen heeft de plaatsing van windturbines in de provincie Utrecht te veel schadelijke neveneffecten, is er groot bezwaar tegen windturbines bij de bevolking en kan duurzame energie ook op andere manieren opgewekt worden.

Uiteindelijk vormde zich een kleine meerderheid voor een door het CDA ingediend amendement. Met 34 stemmen voor en 27 tegen kozen provinciale staten voor het indicatief opnemen van vier locaties voor windenergie in het nieuwe streekplan. Voor stemden de fracties van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP.

De vier grootschalige locaties die nu in het Streekplan Utrecht 2005 - 2015 komen zijn:
· Amsterdam-Rijnkanaal nabij Baambrugge, met vijf turbines en vijftien Megawatt,
· Gemeente Loenen, langs de A2 ter hoogte van Breukelen, met drie turbines en 7,5 Megawatt,
· Langs de A12 ten zuidwesten van Woerden, met vier turbines en zes Megawatt,
· Amsterdam-Rijnkanaal nabij Schalkwijk, met acht turbines en twintig Megawatt.

Daarnaast biedt het nieuwe streekplan ook nog ruimte aan maximaal twee kleinschalige opstellingen voor windturbines per regio.