Provincie Utrecht

Persbericht

Waterhuishoudingsplan door PS vastgesteld

15-12-2004
Als onderdeel van de vaststelling van vier grote strategische plannen hebben PS van Utrecht de vaststelling van het Waterhuishoudingsplan 2005-2010 (WHP) herbevestigd op 13 december j.l. Daarmee is een voorbereidingsproces van enkele jaren afgerond.

De leden van Provinciale Staten hadden in hun vergadering van maandag 8 november 2004 het `Waterhuishoudingsplan 2005 - 2010' voorlopig vastgesteld.

Tekstwijziging van streekplan heeft gevolgen voor WHP Tijdens de behandeling in PS van het streekplan is een amendement aangenomen dat het scheuren van grasland (het omploegen van grasland) door de boeren in veenweidegebieden niet in zijn algemeenheid verbiedt. Provinciale staten willen vanaf 1 januari 2007 bestemmingsplannen voor de veenweidegebieden gaan beoordelen op de noodzaak een scheurverbod in te stellen. Dat verbod moet dan gaan gelden voor gebieden waar bij bewerking van de bodem het veen aan de oppervlakte komt en die een waterpeil hebben van 60 centimeter onder maaiveld of hoger. Ook in die gebieden moet het echter mogelijk blijven om de grond te bewerken voor verbetering van het grasland. De tekst van het WHP zal op grond van het amendement worden aangepast.

In het Waterhuishoudingsplan zijn de hoofdlijnen van het waterbeleid in de provincie Utrecht vastgelegd. De doelstelling van het plan is: een veilig en bewoonbaar land. De provincie streeft daarom naar gezonde en veerkrachtige watersystemen en naar een duurzaam gebruik van water voor mens en natuur.
Water raakt iedereen: het gaat om veiligheid, duurzaam gebruik en kwaliteit voor mens en natuur. Er zijn veel verschillende belangen, zoals landbouw, natuur en wonen, die hun eigen wensen en eisen hebben voor het waterbeheer. De provincie speelt een belangrijke rol bij de keuzes tussen ruimte, water en milieu.

Laatst gewijzigd op 12/15/2004 12:38:27 PM. Paginabeheer: Frank.Santman@provincie-utrecht.nl