Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2004/3250
datum: 12-11-2004
onderwerp: Conferentie inzake de dierziekte-bestrijding, 15 en 16 december 2004 te Brussel TRC 2004/7775

Bijlagen: 2

Geachte Voorzitter,

In het kader van het Nederlandse EU-Voorzitterschap organiseert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in nauwe samenwerking met de diensten van de Europese Commissie, een internationale conferentie met de titel 'The Material and Immaterial Costs of Animal Disease Control'.
Deze conferentie zal worden voorgezeten door prof.mr. F.H.J.J. Andriessen.
Graag wil ik de leden van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal uitnodigen aan deze conferentie deel te nemen. Als bijlagen bij deze brief doe ik u het programma en een aantal registratieformulieren toekomen.
De conferentie wordt gehouden in Brussel in gebouw Charlemagne (Rotonde Schuman) op 15 en 16 december 2004. De deelnemers zullen afkomstig zijn uit onder meer de 25 EU-lidstaten, de kandidaat-lidstaten, het Europees Parlement, de diensten van de Europese Commissie en diverse internationale (koepel)organisaties. Om begrijpelijke veiligheidsoverwegingen kunnen alleen personen worden toegelaten tot Charlemagne, die zich vooraf hebben laten registreren.

Het doel van de conferentie is om ervaringen te delen en lessen te trekken uit de recente uitbraken van besmettelijke dierziekten (zoals mond- en klauwzeer, klassieke varkenspest en vogelpest) en te komen tot aanbevelingen voor een effectieve, betaalbare en maatschappelijk meer geaccepteerde dierziektebestrijding in Europa.

De presentaties en discussies zullen zich op 15 december richten op het verbreden van het maatschappelijk draagvlak voor de aanpak van de dierziektebestrijding in de Europese Unie. Hierbij zullen onderwerpen aan de orde komen zoals het verminderen van het aantal gezonde dieren dat in het kader van de bestrijding moet worden gedood, het inzetten van vaccinatie en het op de markt brengen van producten van gevaccineerde, gezonde dieren. Tevens zal aandacht worden gevraagd voor de gevolgen van de dierziektebestrijding voor andere dan agrarische activiteiten in het landelijk gebied.

Op 16 december zal de financiering van de dierziektebestrijding centraal staan in de discussie. Met de belanghebbende partijen zal worden gesproken over de verdeling van verantwoordelijkheden en kosten, het opzetten van verzekeringssystemen, dan wel het creëren van een Europees dierziektefonds.

De ingrijpende gevolgen, die grootschalige uitbraken van besmettelijke dierziekten kunnen hebben op onze samenleving als geheel, worden niet overal in de Europese Unie in gelijke mate onderkend. Mede gelet op het onderwerp van de parlementaire conferentie die uzelf in november organiseert, wil ik de mogelijkheid om deze problematiek verder in Europees verband te bespreken van harte bij u aanbevelen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
International Conference on The Material and Immaterial Costs of Animal Disease Control - Programme