FENIT

Vormgeving & ICT: een voorsprong op de concurrentie

10-11-2004 Vormgeving & ICT: user interface, usability, user experience. Is dit voor uw bedrijf een ver-van-mijn bed-show of dagelijkse koek? Geeft gebruikersvriendelijkheid een onderscheidend vermogen aan uw producten en diensten? Op 16 december a.s. organiseert Nederland-ICT samen met de BNO en Premsela, stichting voor Nederlandse vormgeving, een middagsessie over wat vormgeving voor uw bedrijf kan betekenen.

Uit recent onderzoek onder branchegenoten van de Rijks Universiteit Groningen (RUG) blijkt dat vormgeving op drie manieren aan softwareontwikkeling kan bijdragen:
functionaliteit: doet het product wat de gebruiker ervan verwacht? gebruiksvriendelijkheid: is het product handig en gemakkelijk in het gebruik?
esthetiek, zingeving, emotie: spreekt het product de gebruiker aan, vindt hij of zij het mooi?

Veel sectoren ontwikkelen traditioneel hun producten vanuit de functionaliteit. Pas in een later stadium is er aandacht voor gebruiksvriendelijkheid en hoe iets eruit ziet. Ook in de ICT-sector wordt nog te vaak vanuit technologische oplossingen gedacht. Terwijl in andere concurrerende markten juist andersom wordt gewerkt: eerst vaststellen wat de doelgroep wil, mooi en onderscheidend vindt, en daarna naar een functionele invulling werken.
Deze werkwijze leidt tot kostenbesparing, meer productiviteit, gebruikerstevredenheid en gemakkelijker onderhoud bij zakelijke klanten. Kortom: vormgeving is niet het sluitstuk op uw begroting, maar essentieel voor de concurrentieslag!

Op 16 december zullen vooraanstaande sprekers en expert u meer vertellen over dit onderwerp.
Na een korte introductie, waarin Dany Jacobs (RUG) het onderzoek naar vormgeving en ICT toelicht, vertelt Pieter Adriaans (UvA/voorheen CEO Syllogic) over zijn ervaringen op dit gebied en zijn visie op de toekomst. Na de pauze gaat Jo Geraedts (R&D Océ Technologies) in op dagelijkse praktijk. Hij licht toe hoe bij zijn bedrijf vormgeving geïntegreerd deel uitmaakt van het ontwikkelproces van softwareapplicaties.

Programma
15.00 uur: Opening & welkom
door Sylvia Roelofs, directeur Nederland~ICT
15.10 uur: 'Van inside-out naar outside-in'
Dany Jacobs, Hoogleraar Strategisch Management, RUG 15.30 uur: 'Vormgeving & ICT: visie en toekomstperspectief' Pieter Adriaans, Hoogleraar Lerende & Adaptieve Systemen, UvA / voorheen CEO Syllogic
16.00 uur: Pauze
16.15 uur: 'Een praktijkverhaal'
door Jo Geraedts, Manager Industrial Design, R&D Océ Technologies bv 16.45 uur: Discussie o.l.v. Dany Jacobs
17.00 uur: We sluiten af met een borrel

Datum en locatie
U bent van harte welkom op donderdag 16 december vanaf 14.30 uur in Living Tomorrow.
Adres: De Entree 300, 1101 EE, Amsterdam Zuidoost.

Aanmelden?
Deze middag is bedoeld voor ICT-bedrijven in de software- en servicesector. Deelname is gratis. Indien u echter na inschrijving niet verschijnt en u zich niet uiterlijk één dag van tevoren heeft afgemeld, dan wordt een bedrag van 50,- 'no-show vergoeding' in rekening gebracht.

Ja, ik meld me aan voor deze bijeenkomst

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Nederland-ICT,
Maaike Hoogeboom, tel. 0348 - 49 36 35.

copyright FENIT 2004