Gemeente Middelburg

Welkom op de tekstsite van de Gemeente Middelburg


---


Gerestaureerde Dokbrug terug naar plek

Met twee grote kranen zetten de aannemer en de transporteur de historische Dokburg op donderdag 16 december terug op haar plek. De verbinding tussen de Kinderdijk en de Maisbaai wordt als er geen tegenslagen zijn op 13 januari officieel geopend. Dan kunnen ook autos er weer overheen. Vanaf 24 december is de brug al toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Donderdag 16 december worden de brugdelen per vrachtwagen getransporteerd. Die zijn 15 meter lang, 4,5 meter breed en 2 meter hoog. Inclusief ballast wegen de onderdelen 55 ton. Daarom zijn twee kranen ter plekke: een 650-tons kraan en een 120-tons kraan. Eerst worden de brugdelen op hun plek gezet, op landhoofd Maïsbaai en op landhoofd Kinderdijk.

De brugdelen moeten op de juiste hoogte worden gebracht, voordat de brug voor het eerst na de restauratie weer gesloten kan worden. Daarom worden de tandkransen en elektrische aandrijfsystemen goed afgesteld. Dat duurt ongeveer een week. Fietsers en voetgangers kunnen net voor de kerstdagen gebruik maken van de brug. Autos mogen er vanaf 13 januari overheen. De tussenliggende tijd is nodig om de hoogteligging van de landhoofden af te stemmen op de hoogte van de gerestaureerde brug.

Konstructiebedrijf Hildebrand uit Middelburg heeft de brug gerestaureerd. Transporteur Van Riel Transport zorgde voor het verplaatsen. Donderdag 16 december vindt het vervoer plaats. De route gaat van industrieterrein Arnestein, via de Kanaalweg, Schroebrug, Loskade, Touwbaan naar de Maïsbaai. De kranen worden vanaf 7.00 uur opgebouwd. Om 8.00 uur vertrekt het eerste transport vanaf Arnestein. Tussen 9.00 en 10.00 uur wordt het eerste deel ingehesen. Tegelijkertijd gaat het tweede deel op transport. Rond de middag wordt dit deel ingehesen.

De Dokbrug stamt uit 1876. In december 2003 werd de brug vantussen de Maisbaai en de Kinderdijk getakeld.


Noot voor de redactie;