VVD



Nieuws

15 dec 2004 - Granieten afspraken maken opening
onderhandelingen met Turkije mogelijk

De VVD steunt de Nederlandse regering bij haar inzet voor de aanstaande Europese Raad van 16 en 17 december, waar de beslissing valt of en wanneer de toetredingsonderhandelingen met Turkije kunnen worden geopend. De VVD heeft harde toezeggingen van de regering bedongen en gekregen over de voorwaarden, waaronder die onderhandelingen kunnen plaatsvinden.

In de eerste plaats is het vrij verkeer van personen bij Turkse toetreding na 2014 geen automatisme. Alle EU-lidstaten, waaronder Nederland, behouden hun veto bij het opheffen van deze blokkade. Nederland kan dus zelf bepalen of en wanneer de grenzen voor Turkse werknemers en migranten opengaan.

In de tweede plaats worden de toetredingsonderhandelingen opgeschort wanneer de mensenrechtensituatie daartoe aanleiding geeft (zgn. noodrem). In de derde plaats moet de EU zich voldoende hervormd hebben om Turkije toe te laten (zgn. absorptiecriterium). Dat betekent saneren van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, van de structuurfondsen en van de financiën van de Unie. Elke stap in het onderhandelingsproces, die Turks EU-lidmaatschap dichterbij brengt, vereist unanimiteit van de EU-lidstaten, waaronder Nederland. Ook hier staat het Nederlandse veto.

De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij Turks EU-lidmaatschap aan een nationaal referendum onderwerpen. Turkije moet EU-lidstaat Cyprus erkennen. Met al deze strenge voorwaarden voert de regering de motie-Van Baalen-Timmermans van 16 november jl. naar letter en geest uit.

Voorts is de Nederlandse regering met de VVD van mening dat de Turkse overheid zich niet met de godsdienstuitoefening van Turkse Nederlanders mag bemoeien. Dit betreft, ondermeer, de activiteiten van het Turkse semi-staatsorgaan Diyanet. De regering zal actie ondernemen richting Ankara. Ook is de regering het met de VVD eens dat Turken die hun Turkse nationaliteit ten gunste van de Nederlandse opgeven, niet gestraft mogen worden met het verval van hun erfrecht in Turkije. Ook hier zal Nederland werk van maken.

Wanneer de Europese Raad de inzet van het Nederlands EU-voorzitterschap overneemt, dan zal de VVD volgende week het groene licht voor het openen van de toetredingsonderhandelingen met Turkije geven.

15 december 2004