Stad Utrecht, 10.15 uur

Utrecht 16-12-2004 - Nieuwsberichten districten stad Utrecht

Politie houdt zeven verdachten van gewapende overvallen aan

De recherche van district Paardenveld heeft een serie gewapende overvallen in het district kunnen oplossen. In de maanden augustus en september werden er vijf overvallen gepleegd in de wijken Tuindorp, Tuinwijk en de Zeeheldenbuurt en werd er één poging overval gedaan. In de periode september en oktober werden er voor deze zaken zeven verdachten aangehouden.

Diverse gewapende overvallen

De gewapende overvallen vonden plaats op winkels, een tankstation en diverse horecagelegenheden, een gevestigd op de Blauwkapelseweg op 7 augustus, een ander gevestigd op het Veeartsenijpad op 28 augustus. Een poging tot gewapende overval werd gepleegd op een horecagelegenheid aan de Willem van Noortstraat op 30 augustus. Vervolgens werd op de Jan van Galenstraat op 11 september een winkel overvallen en werd op 22 september een overval gepleegd op een tankstation aan de Eykmanlaan. Als laatste werd een winkel gevestigd op het Troosterhof op 8 oktober overvallen.

Eerste aanhouding

Op 7 augustus hield de politie, kort na de overval op de Blauwkapelseweg, een inmiddels 19-jarige Utrechter als verdachte aan. Bij zijn aanhouding werd een deel van de buit aangetroffen. Hij gaf echter een ontkennende verklaring af tegenover de politie. In de weken erna werden de andere overvallen gepleegd. De rechercheurs hadden door de werkwijze van de daders bij de diverse overvallen, waarbij met een wapen medewerkers en klanten werden bedreigd en veelal vastgebonden met tape of tie-raps, én de opgegeven signalementen sterk de indruk dat de verschillende overvallen door dezelfde groep werden gepleegd. Alle gepleegde overvallen zijn gewelddadig te noemen door de bedreiging met vuurwapens en het veelal vastbinden van de slachtoffers, terwijl de buit in de meeste gevallen slechts enkele honderden euros bedroeg.

Onderzoek in versnelling

Het onderzoek naar de overvallen raakte op 17 oktober jl. in een stroomversnelling toen het KLPD bij een verkeerscontrole op de Rijksweg A2 een auto controleerde waarin zij overvalattributen, zoals bivakmutsen en tie-raps, en vuurwapens aantrof. De automobilist werd staande gehouden omdat hij het puntvak op de Rijksweg A2 nabij de afslag IJsselstein overschreed. Het KLPD kon van de drie inzittenden één persoon aanhouden; een toen nog 18-jarige Utrechter. De andere twee wisten rennend te ontkomen. Later die dag kwam de eigenaar van de auto, een 19-jarige Utrechter, zich melden op het politiebureau.

Meer aanhoudingen

Een van de aangetroffen vuurwapens in de auto werd herkend als het vuurwapen dat was gebruikt bij de overval op een tankstation aan de Eykmanlaan. Dit was een overval waarbij ook een klant bedreigd werd met een vuurwapen. De 19-jarige Utrechter, eigenaar van de auto, legde een bekennende verklaring af over diverse overvallen. Later werden nog twee verdachten aangehouden, een 19-jarige man en een 21-jarige man, beiden uit Utrecht. De 21-jarige man was tevens de ontbrekende inzittende van de gecontroleerde auto door het KLPD op 17 oktober. Nog twee mannen werden aangehouden, een 18-jarige en een 20-jarige man, ook beiden uit Utrecht. De politie trof bij drie doorzoekingen in woningen in Utrecht diverse aanwijzingen met betrekking tot de overvallen. Alle verdachten zijn voorgeleid en door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Zij worden nog steeds gehoord met betrekking tot hun aandeel in de diverse overvallen. De verdachte die als eerste is aangehouden, de 19-jarige Utrechter, is inmiddels veroordeeld door de rechter tot 24 maanden gevangenisstraf. Ook moet hij zijn gedeelte van de buit afstaan. Pas op de zitting gaf hij toe betrokken geweest te zijn bij de overval op de horecagelegenheid aan de Blauwkapelseweg. Maandag 6 december is de zevende verdachte aangehouden door de politie; een 27-jarige Utrechter. Ook hij is in bewaring gesteld.

Voortzetting onderzoek

Het onderzoek loopt nog steeds en richt zich nu op de aanwijzingen naar overvallen en pogingen daartoe elders in het land. Zo onderzoekt de politie of de reeds aangehouden verdachten, eventueel in samenstelling met andere personen, een overval hebben gepleegd begin oktober o peenwinkelinHilversum.Ookonderzoektzijhun betrokkenheid bij een poging overval op een bungalowpark in Limburg. De politie verwacht binnenkort meerdere aanhoudingen te kunnen verrichten.

Slachtofferavond

Volgende week organiseren politie en openbaar ministerie een slachtofferavond. Dit is een voorlichtingsavond waarop de politie zal vertellen hoe het onderzoek is verlopen en het openbaar ministerie uitleg zal geven over hoe benadeelden hun schade kunnen verhalen.

Woninginbraken door middel van steen door ruit

UTRECHT De politie van district Tolsteeg krijgt de laatste tijd aangiften binnen van woninginbraken door middel van het gooien van een steen door de ruit. De buit betreft voornamelijk laptops en digitale cameras.

Inmiddels zijn er ruim 20 aangiften bij de politie bekend. Het gaat veelal om oudere of kleinere woningen waarbij de eethoek vaak voor het raam aan de straatzijde staat. Kennelijk wordt al in de vroege avonduren in de buurt een verkenning uitgevoerd door de inbrekers naar die woningen waar iemand aan de eettafel achter een laptop zit te werken. Later op de avond of in de nacht komt men dan terug, kijkt of de laptop er nog staat, gooit een steen door de ruit en graait dan de laptop weg.

De politie waarschuwt mensen alert te zijn voor deze vorm van woninginbraak. Bent u niet thuis, sluit dan uw gordijnen. Zet kostbare spullen uit het zicht en zet met name laptops niet voor uw raam. Zorg dat uw buren tijdens uw afwezigheid een oogje in het zeil houden.

De politie heeft deze zaken in onderzoek en wil graag in contact komen met eventuele getuigen of slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan. U kunt hiervoor bellen met de politie van district Tolsteeg via telefoonnummer 0900-8844 of de anonieme meldlijn 0800-7000.

Winkeldieven aangehouden

UTRECHT De politie heeft woensdagmiddag bij een winkel aan het Radboudkwartier twee meisjes aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal.

De beveiliging van de winkel zag omstreeks 12.45 uur dat twee meisjes spullen in een tas aan het stoppen waren en zonder deze spullen af te rekenen de winkel wilde verlaten. De meisjes beide 15 jaar en afkomstig uit Utrecht en Bunnik- werden aangehouden en overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde politie.

Op het bureau werden de meisjes gefouilleerd en bleek dat zij nog meer goederen uit andere winkel hadden gestolen. De meisjes werden voor verhoor ingeslote