Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe release Cognos Planning biedt flexibele, geïntegreerde planningomgeving voor grote ondernemingen

Bedrijfsbreed meer inzicht en beter vooruitkijken

Nieuwegein, 16 december 2004 Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN), marktleider in oplossingen voor Enterprise Business Intelligence (EBI) en Corporate Performance Management (CPM), breidt zijn toonaangevende planningoplossing uit met de introductie van Cognos Planning Series 7 Versie 3.

Cognos Planning Series 7 Versie 3 stelt klanten beter in staat om de operationele en financiële planning wereldwijd en real-time te integreren voor direct inzicht in de beschikbaarheid van middelen en toekomstige prestaties. Nieuwe beheerfunctionaliteit maakt het mogelijk de verantwoordelijkheid voor beheer van planning te verdelen over functies, geografische gebieden en bedrijfsonderdelen via één gezamenlijke planningomgeving.

Organisaties over de hele wereld staan al geruime tijd voor de uitdaging om hun planningsomgevingen te integreren. Toch zijn ze blijven vertrouwen op spreadsheets, die veel tijd vergen voor beheer en controle en vaak een statisch beeld van de prestaties per functie geven.

Volgens een recent rapport1 van Paul Hamerman, Vice President van onderzoekbureau Forrester, maken veel bedrijven de overstap van, op spreadsheets gebaseerde, budgetprocessen naar meer geavanceerde planning- en budgetpakketten. Bedrijven adopteren betere technologie om deze processen te beheren en ook de processen zelf ontwikkelen zich. De frequentie van financiële planningprocessen neemt toe nu bedrijven van jaarlijkse budgetten overgaan naar doorlopende budgetten en rolling forecasts. In 2005 zullen meer bedrijven, zeker in de dynamische consumenten- en hightechmarkten, afstappen van traditionele budgetten ten gunste van meer flexibele planning- en meetsystemen, waarmee ook forecasts en business performance management kan worden gerealiseerd.

Cognos-klanten onderkennen de vertragingen, controleproblematiek en prestatierisico s van een op spreadsheets gebaseerde planning. Zij verkiezen een geïntegreerde planning met een bedrijfsbrede aanpak die functies doorkruist en modellen voor belangrijke operationele plannen aan elkaar koppelt, zoals de personeelsbezetting en vergoedingen, verkoopvoorspellingen of budgetten per kostcentrum. Deze geïntegreerde benadering maakt het voor duizenden managers mogelijk te plannen op een efficiënte en effectieve manier in een intuïtief planningproces gestuurd op basis van relevante factoren . Cognos Planning Series 7 Versie 3 stroomlijnt cruciale financiële en operationele processen op basis van een componentgebaseerde organisatiebrede planning .

Bij Manpower zorgt deze functionaliteit voor de synchronisatie van planning drivers, -aannames en -waarden binnen allerlei verschillende disciplines. Met vestigingen in 67 landen is Manpower wereldwijd een van de marktleiders in de personeelssector.

Een van de vele voordelen die Cognos aan Manpower biedt, is tijdbesparing. Cognos Planning Series 7 Versie 3 stelt ons in staat om in real-time data uit te wisselen tussen operationele plannen onderling en tussen operationele plannen en het totale bedrijfsplan , zegt Vivian Adashek, Manager bij U.S. Accounting van Manpower s Noord-Amerikaanse operaties. We hebben meer dan duizend gebruikers die profiteren van real-time toegang zonder dat ze daarvoor hulp nodig hebben van onze IT-afdeling. Gebruikers kunnen makkelijk real-time data uit operationele plannen halen en deze integreren in één financieel overzicht. De beheerfunctionaliteiten maken het mogelijk dit proces veilig, real-time en geïntegreerd te beheren.

Behalve door Manpower is Cognos Planning Series 7 Versie 3 getest door diverse andere wereldwijd opererende organisaties, waaronder CBH Consultants en Shell Oil. Productdivisies binnen organisaties zoals BMG, Cheesecake Factory, Court Plc en Deloitte hebben ook geholpen bij het optimaliseren en valideren van de klantgerichte innovaties in deze versie.

Twee Fortune 500 klanten van CBH Consultants, winnaar van de Cognos Pinnacle Award in Laguna Hills (Californië), hebben bètatesten gedaan om snel te kunnen profiteren van de modulaire, componentgebaseerde planning.

Met Cognos Planning Series 7 Versie 3 is zeer snelle real-time planning en rapportage mogelijk , zegt Joe Baird, President van CBH Consultants. De schaalbaarheid van het nieuwe product is geoptimaliseerd en grote logische modellen kunnen in een paar minuten automatisch worden berekend. We hebben bij een groot, wereldwijd opererend bedrijf geplande aanpassingen getest om gebruikers direct antwoorden te bieden als basis voor snelle en goed gefundeerde beslissingen. Al onze klanten zullen willen overstappen naar de nieuwe versie om te profiteren van geïntegreerde, componentgebaseerde planning.

Nieuw aan Cognos Planning Series 7 Versie 3 is onder meer:


· Componentgebaseerde planning: Het modulaire karakter van componentgebaseerde planning zorgt voor een effectieve ontwikkeling van planningmodellen en maakt het mogelijk plannen efficiënt op elkaar af te stemmen. Gebruikers kunnen beginnen te plannen waar dat het meest urgent is en daarna hun plan geleidelijk koppelen aan andere planningprocessen in de organisatie. Deze aanpak is effectief, efficiënt en makkelijk toepasbaar.


· Gedistribueerd beheer: Deze nieuwe functie geeft de nodige controle voor het ondersteunen van een gedistribueerde en allesomvattende, bedrijfsbrede planning. Via het beveiligingsplatform Cognos Access Manager, dat één gemeenschappelijk laag biedt voor rolgebaseerde beveiliging van alle Cognos-oplossingen, is het mogelijk de toegang en verantwoordelijkheid voor privileges rond planningbeheer toe te wijzen en te delen over verschillende planningapplicaties en -processen heen.


· Uniforme gebruikerservaring: Met de nieuwe gebruikersinterface van Cognos Planning ervaren gebruikers Cognos-toepassingen voor Performance Management en Business Intelligence op dezelfde manier en kunnen ze snel en makkelijk hun kennis van en ervaring met gerelateerde taken als planning, rapportage en analyse, en scorecarding benutten. De nieuwe interface beantwoordt aan typische planningbehoeften zoals verschillende modellen, annotaties en data-interactie via een tabgeoriënteerde look en feel à la Microsoft Excel. Bovendien hebben klanten volledig toegang tot Cognos Powerplay voor het analyseren van planningdata over verschillende nodes en entiteiten heen, terwijl diepgaande integratie en automatische generatie van rapportagemodellen het mogelijk maakt planningdata naar grote aantallen financiële en andere gebruikers te verspreiden via Cognos ReportNet.

Cognos Planning Series 7 Versie 3 is direct beschikbaar voor klanten via Cognos of zijn uitgebreide partnernetwerk. Ga voor de uitgebreide on line perskit naar: http://www.cognos.com/office_of_finance.


1. Forrester Research, Trends 2005 Financial Management Systems, Paul Hamerman, 5 november 2004.

Over Cognos

Cognos, marktleider in oplossingen voor Enterprise Business Intelligence (EBI) en Corporate Performance Management (CPM), levert software die bedrijven helpt hun resultaten te verbeteren door een effectieve besluitvorming op alle niveaus van de onderneming mogelijk te maken.

Met CPM zijn organisaties in staat hun prestaties te meten ten opzichte van hun bedrijfsstrategie, zodat ze maatregelen kunnen treffen om deze op alle niveaus van de bedrijfsvoering op elkaar af te stemmen. Cognos biedt een CPM-raamwerk dat mensen, informatie en beslissingsstructuren in de hele organisatie verbindt en de totale managementcyclus met geïntegreerde software voor planning, budgettering, rapportage, analyse en scorecarding ondersteunt.

Cognos, opgericht in 1969, bedient meer dan 22.000 klanten in meer dan 135 landen. Cognos' CPM-oplossingen en diensten voor bedrijven zijn ook verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers wereldwijd. Voor meer informatie: www.cognos.nl.