Gemeente Tilburg

16-12-2004
Plan voor 410 studentenwoningen op voormalig Interpolisterrein

Op het voormalige Interpolisterrein komen ongeveer 410 studenteneenheden.

Het college heeft het voornemen om medewerking te verlenen aan de plannen die woningcorporatie WonenBreburg hiervoor heeft gemaakt. Voorwaarde is dat er een nieuwe ruimtelijke onderbouwing voor het terrein wordt opgesteld. Een belangrijk vertrekpunt bij de verdere uitwerking is de beeldkwaliteit langs de stedelijke as Professor Cobbenhagenlaan/ Hart van Brabantlaan/ Spoorlaan. Daarnaast gelden als eisen: een goede parkeeroplossing, een hoge kwalitatieve uitstraling en voldoende groen.

Wethouder Janssen: Om de bouw van de studenteneenheden financieel mogelijk te maken stelt de gemeente tegen kostprijs grond beschikbaar aan WonenBreburg in de aangrenzende Westermarktboulevard. Dat biedt aan WonenBreburg de kans om met vrije sectorappartementen de relatief dure aankoop van het Interpolisterrein te compenseren. Het college vindt dit een reële deal en stelt de gemeenteraad voor hieraan mee te werken.

Naast de 410 studenteneenheden is het de bedoeling om 195 starterswoningen te bouwen. Partijen hebben de bereidheid om op basis van nadere planontwikkeling een deel van deze hoeveelheid te vervangen door andere functies. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de recent door de UvT geuite wens om in deze omgeving een hotel te realiseren. In Tilburg bestaat kamernood onder studenten en is grote behoefte aan starterswoningen. Wethouder Hamming: De gemeente Tilburg geeft hoge prioriteit aan het oplossen hiervan. Het Interpolisterrein in de nabijheid van de universiteit is zeer geschikt voor studentenwoningen en starterswoningen. Het gemeentebestuur wil dan ook graag WonenBreburg ondersteunen in het realiseren van hun plan.

Wanneer de planuitwerking goed verloopt zal het college de concept ruimtelijke onderbouwing voor dit terrein medio 2005 vast kunnen stellen. Hierna volgt de procedure van inspraak conform de ruimtelijke ordeningprocedures. De gehele procedure zal (vanaf medio 2005) tenminste een jaar in beslag nemen. Pas daarna kan er een bouwvergunning worden afgegeven.
De voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de voormalige gebouwen van Interpolis zijn al gestart.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om op genoemde locatie drie appartements-gebouwen van circa 70 meter hoog te bouwen. De plannen daarvoor zijn toegelicht tijdens een bewonersavond op 12 september 2002. De initiatiefnemer bouwcombinatie BBH heeft echter vanwege veranderde marktomstandigheden van dit plan afgezien.

Het ontwerpbesluit met betrekking tot de grondtransactie wordt aan de raad voorgelegd met het verzoek wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen.
Op 10 januari wordt dit in de Raadscommissie Economie besproken waarna een definitief besluit wordt genomen.