NSGK
http://www.nsgk.nl


Nationale collecte Gehandicapte Kind groot succes

Ondanks winterse buien 225.000 euro opgehaald in NSGK-collecte

Het was een week van winterse buien, onweer en zware windstoten, maar de collectanten van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) gingen gewoon met de collectebus op pad. Zij trotseerden de regen en de hagel en zamelden samen maar liefst 225.000 euro in voor kinderen met een handicap. De nationale collecteweek was van 15 tot 21 november; vandaag werd de laatste bus geteld.

Tijdens de collecteweek werden overal in het land leuke acties gehouden. Zo ging ook NSGK-ambassadeur Jochem van Gelder met de collectebus op pad, onder het motto: je bent nooit te bekend om te collecteren. Hij collecteerde in het Friese Stiens, samen met lokale organisator mevrouw Jousma. Ik ben zelf vader van drie gezonde zoons. Maar er zijn ook kinderen die het een stuk minder getroffen hebben. Kinderen met een handicap hebben een extra steuntje in de rug nodig, aldus Jochem.

In Amsterdam gingen alle medewerkers van uitgeverij Memory een dag collecteren. Wie twee euro of meer in een Memory-collectebus deed, kreeg een lotnummer en maakte kans op leuke prijzen. Die werden beschikbaar gesteld door bedrijven en winkels rondom de Dam, die allemaal de actie ondersteunden. Het slechte weer was misschien zelfs wel goed voor de opbrengst: Je wekt bij mensen toch een beetje medelijden als je nat en verkleumd voor ze staat, aldus een van de collectanten.

Ook sportclubs zetten zich in voor de collecte, zoals roeivereniging Thyro in Enschede. Dankzij de steun van de NSGK kunnen hier ook gehandicapte roeiers sporten, dus de roeiers wilden graag iets terugdoen door te collecteren. En in Beverwijk ging een groep kinderen van basisschool De Zeester met de collectebus op pad. De school had juist een themamaand gehad over gehandicapte kinderen, en de leerlingen wilden op deze manier graag hun steentje bijdragen.

In totaal hebben bijna 5000 vrijwilligers zich ingezet voor de collecte. Zij waren actief in 277 gemeentes. Met de opbrengst van de collecte steunt de NSGK projecten voor kinderen met een handicap, waardoor zij met hun beperking toch gewoon kind kunnen zijn. De stichting helpt bijvoorbeeld met speciale vakanties, aangepaste speelplaatsen en speciale woonvormen. Zodat ook kinderen en jongeren met een beperking zo volwaardig mogelijk kunnen meedoen in onze samenleving.