Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Naar Menu

Osdorps Hondenbeleid in 2005
14 december 2004

De nieuwe regels gelden vanaf 1 januari 2005. Eind juni heeft het stadsdeel twee inloopspreekuren over het hondenbeleid in Osdorp georganiseerd. Bewoners hebben dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid hun mening te geven over hoe met honden om te gaan: waar ze los mogen lopen en waar de poep moet worden opgeruimd. Door de reacties van de burgers is het oorspronkelijke plan bijgesteld.

Hondenbeleid en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Het Osdorpse hondenbeleid is in grote lijnen gebaseerd op de Algemene Plaatselijke Verordening (de APV). Hierin staan de regels voor het uitlaten van honden:

* de eigenaar van een hond is verplicht hondenpoep van de eigen hond op te ruimen (behalve in de goot en op de speciale uitlaatplaatsen);

* de hond moet aangelijnd zijn;

* honden mogen niet komen op kinderspeelplaatsen.

Dit betekent dat het niet opruimen van poep en het laten loslopen van een hond strafbaar is. Ook als een hond op een kinderspeelplaats komt, is de eigenaar strafbaar.

Uitzonderingen op de regels
Naast de algemene regels van de APV heeft het Osdorpse bestuur een aantal gebieden aangewezen, waar deze regels niet gelden:
* waar honden los mogen lopen en de poep niet hoeft te worden opgeruimd (losloopgebied) of

* waar de honden wel aangelijnd moeten zijn en de poep niet hoeft te worden opgeruimd (de uitlaatstroken/gebieden)
* gebieden waar honden verboden zijn.

Aanpassingen door de inspraak
Door de reacties van de bewoners is de conceptnotitie hondenbeleid gewijzigd. Dit bewijst dat de inloopspreekuren zinvol zijn en dat er naar de bewoners wordt geluisterd. De belangrijkste wijzigingen zijn:
* Naast de losloopgebieden en de verbodsgebieden is een extra gebied toegevoegd waar de honden wél aangelijnd moeten zijn maar de poep niet hoeft te worden opgeruimd (uitlaatstroken)
* Het voorgestelde hondenverbod in het Stadspark is ingetrokken
* In het Sloterparkgebied bij Torenwijck was in het conceptplan een hondenverbod voorgesteld. Door de reacties van insprekers is besloten in dit gebied honden wél toe te laten. Maar de APV richtlijnen zijn hier van toepassing: aanlijnen - en poep opruimen.

* Het losloopgebied in het Piet- Wiedijkpark is enigszins verschoven naar het rosarium tot het wandelpad.

De Nota Hondenbeleid ligt ter inzage bij de balie van het stadsdeelkantoor Osdorp. Ook kunt u daar de kaart van het stadsdeel met de uitlaatstroken en de losloopgebieden ophalen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer W. Wiebes, 020 518 0800.

Klik op de link rechts boven in de pagina voor een tabel met een overzicht van de Losloopgebieden en uitlaatstroken.