CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 16 december 2004 CDA steunt nieuwe structuur voor Rotterdamse cultuur

Na een aantal debatten in de gemeenteraad en in commissie Cultuur en Sport is eindelijk tot de definitieve herstructurering van de gehele kunst en cultuursector besloten. Er komt nu een nieuwe gemeenteloijk dienst voor kunst en cultuur. Eveneeens wordt een Rotterdamse raad voor Cultuur opgericht, die de Rotterdamse Kunststichting (die wordt opgeheven) zal vervangen, terwijl als derde belangrijke poot in de nieuwe structuur de stichting Rotterdam Festivals meer en meer als de Rotterdamse uitvoeringsorganisatie voor culturele en kunstzinnige manifestaties moet gaan opereren. Verder worden op 1 juli 2005 de theaters en De Doelen verzelfstandigd. Op 1 januari 2006 volgen dan de musea en het Centrum voor Beeldende Kunst.

Het CDA heeft van stond af aan de herstructurering ondersteund, nadat de woordvoerder voor Kunst en Cultuur Frans Jozef van der Heijden al in de vorige raadsperiode sterk had gepleit voor belangrijke onderdelen van die operatie. Hij is van mening, dat op die manier de kunstinstellingen meer kans krijgen om zich als culturele ondernemingen te gaan gedragen en meer eigen inkomsten boven de subsidies kunnen verwerven. Ook is er dan meer ruimte voor eigen initiatieven dan in een nogal strak keurslijf van de overheid, hoezeer deze ook in Rotterdam het culturele leven heeft bevorderd en met extra geld heeft gesteund.

Van der Heijden spitste dat nog toe op de verhoudingen tussen subsidiegever en ontvanger, die transparanter worden. Het intern toezicht (van een raad van toezicht) kan sterker worden omdat meer deskundige mensen de directie die recht ter verantwoording kunnen roepen, terwijl ook De overheid kan zich dan meer richten op het formuleren van beleid in plaats van zich bemoeien met het beheer.

Hij was overigens van mening, dat de verzelfstandiging van kunstinstellingen niet alleen tot stand kan komen door het aanscherpen van rollen en taken of het vernieuwen van instrumenten. Dat vraagt ook een proces van cultuurverandering, dat jaren vergt. Het gaat volgens hem niet alleen een bureaucratische ingreep voor gemeentelijke diensten, maar ook om een aanzet tot een nieuwe beleidsfilosofie, die tot versterking van onze kunstinstellingen moet leiden.