Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl


Veiligheidsvesten voor politie

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en de politievakbonden zijn het eens over de eisen waaraan veiligheidsvesten voor politiemensen moeten voldoen. Naast technische eisen over de bescherming tegen kogels en messteken, zijn er ook eisen over draagcomfort en bewegingsvrijheid in verschillende situaties. Hoewel het geen harde eis is, hebben vesten de voorkeur die ook bescherming bieden tegen prikken met injectienaalden.

De veiligheidsvesten worden onder het overhemd gedragen. De korpsbeheerder van elk korps bepaalt welke politiemensen een veiligheidsvest krijgen en stelt regels op over het verplicht of vrijwillig dragen van het vest.

Nu de producteisen zijn vastgesteld, kunnen de politiekorpsen gezamenlijk een Europese aanbesteding starten via de Dienst Logistiek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Naar verwachting zullen de eerste nieuwe veiligheidsvesten begin 2006 kunnen worden geleverd.
Sommige politiekorpsen hadden zelf al eerder veiligheidsvesten aangeschaft. Na afloop van de contracten met hun leveranciers gaan ook deze korpsen over op de vesten die via het KLPD worden geleverd.

Noot voor de redactie,