INNOVATIENETWERK

InnoFisk: van de jacht op vis naar duurzame viskweek op zee

Den Haag - Op 16 december komt een rapport beschikbaar waarin de eerste contouren van een geheel nieuwe manier van vis telen aan boord van een schip worden beschreven. Op initiatief van InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar deze nieuwe manier van duurzame viskweek. De studie is uitgevoerd onder de naam InnoFisk1 door InnovatieNetwerk en Stichting Dreamstart. De haalbaarheidsstudie gaat vooral in op de technologische en commerciële haalbaarheid van het concept, rekening houdend met een groot aantal randvoorwaarden op het terrein van dierenwelzijn, milieu, biodiversiteit en kwaliteit.

InnoFisk moet een bijdrage leveren aan de omslag van 'jagen' op vis naar het 'telen' van vis, op een duurzame en innovatieve manier. Het is mogelijk een gesloten viskweeksysteem te maken op een schip of drijvende bak. Deze wordt dan omgebouwd tot een combinatie van viskwekerij, visverwerkingsfabriek en productiebedrijf van visvoer. Bestaande hoogwaardige technologie wordt hierbij gecombineerd met aandacht voor milieu, kwaliteit en gezondheid van zowel mens als vis. Nadelen aan bestaande vormen van viskweek in de open zee zoals een slechte kwaliteit van de vis, de vervuiling van het water door de visteelt en het ontsnappingsgevaar van de geteelde vis (waardoor ook aan wilde vis ziekten kunnen worden overgedragen) worden in dit gesloten systeem voorkomen.

In het rapport InnoFisk 1 wordt een haalbaarheidsstudie beschreven van het concept. Nu wordt echter ook al nagedacht over InnoFisk 2 en 3, die nog zullen volgen en die de hoge investeringskosten zullen moeten verminderen.

Het rapport is beschikbaar via het secretariaat van InnovatieNetwerk, telefoon 070-3785653, email info@innonet.agro.nl of te downloaden via www.agro.nl/innovatienetwerk.


---

Meer informatie: Henk Huizing (InnovatieNetwerk), 06-51966359

16 dec 04 14:49